Министерството на туризма проверява за нелегални екскурзии

Проверка срещу нерегламентирани превози и незаконна туристическа дейност на пункт „Лесово”. При съвместната акция служители на Комисия за защита на потребителите, министерството на туризма и автомобилна администрация откриха нарушители без лиценз и регистрации по закона за туризма, които превозват туристи към Турция.

Проверките са част от кампания по всички гранични пунктове в страната. Най-често срещаното нарушение по данни на министерство на туризма е именно липса на лиценз на туроператора.

„Хванато е едно лице екскурзовод, което не е вписано в националния туристически регистър, и едно лице, което превозва туристи, което не е лицензиран туроператор или туристически агент”, обясни Елеонора Младенова, началник отдел в министерството на туризма.

„По закона за туризма се налага имуществена санкция от 10 000 лева, а на физически лица 5 000 лева. В този ред на мисли, когато констатираме такова нарушение, уведомяваме и в това число министерството на туризма за допълнителни по-нататъшни мерки и административни такива, които ще бъдат взети от тях. Също така проверяваме и екскурзоводите и лицата от така наречената свободна професия „екскурзоводи” - дали те са регистрирани по закона за туризма и дали са вписани в националния туристически регистър”, заяви Кристина Касабова, началник отдел към КЗП- Бургас.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови