21 български плажа кандидатстват за Син флаг

През тази година за наградата „Син флаг“ кандидатстват 21 български плажа, с три повече в сравнение с 2022 г., съобщи за БТА председателят на Българско движение „Син флаг“ Станимир Георгиев. 

Да получи отличието е подало заявка само едно яхтено пристанище – „Марина Диневи“. На национално ниво кандидатите вече са одобрени, допълни Георгиев. 

До края на април ще стане известна и оценката на международното жури, чието седалище е в Копенхаген, Дания. 

Три са новите кандидати през тази година да получат „Син флаг“, уточни Георгиев. По думите му това са плажовете „Бяла-юг“, „Хижа Черноморец-юг“ и „Св. Влас-изток“.  

Най-дългогодишен носител на „Син флаг“ у нас е „Слънчев бряг“, допълни Георгиев. Според него този плаж кандидатства за престижния сертификат от 1995 година. Сред дългогодишните носители са и „Слънчев ден“ и „Дюни“. 

Наградата „Син флаг“ е най-утвърденият еко етикет и стандарт в туризма, с който са удостоени повече от 4 000 плажа и яхтени пристанища в цял свят. Заслужилите го трябва да отговарят на редица критерии, свързани с качеството на морската вода, безопасността, услугите, удобствата за туристите. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови