Концесионерите трудно намират спасители и това лято

Сезонността на работата е причината всяко лято трудно да се намират спасители за морските плажове, посочва концесионерът на плажа в „Крайморие“ и заместник-председател на браншовата организация Николай Димитров, пред БНР.

"През курсовете на БЧК минава достатъчно голяма бройка спасители, които обаче или излизат в чужбина или не практикуват тази професия. Ние ги ангажираме за не повече от 3-4 месеца. Това води до отлив на готови, обучени, създадени като кадри спасители. Имам момчета, които миналата година са работили при мен. Тази година едното ще работи в заведение, две момчета остават в София и ще работят в софтуерна компания. 

Справяме се, понякога дори с цената на компромис с качествата на спасителите. Самият аз заверих моите документи миналата година-когато се наложи и аз ги подпомагам като бройка. На част от момчетата плащам таксата за курсовете като в последствие те се ангажират да работят при мен", каза той.

Старши спасител на този плаж е дългогодишният обучаващ към БЧК в курсовете по водно спасяване Васил Алексиев. На ивицата, която е в близост до общинския център, се прави и изнесения курс на море. Тази година също предстои подобно обучение.

На плажа в „Крайморие“ ще има 10 спасители от 1 юни, каквото е изискването по договор. Заплатите им тази година ще бъдат по-високи, уточни Димитров.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови