Как ще се промени туризмът в бъдеще?

Ако не спрем да „взимаме“ толкова много от местата, които посещаваме и да не даваме нищо – скоро всичко ще се промени кардинално. Това е заключението на доклад на оператора за приключенски туроператори Intrepid Travel и агенцията за анализи и прогнози в туризма The Future Laboratory.

Изследването показва как може да изглежда пътуването след 40 години, ако не предприемем никакви действия. От анализа се вижда, че картината никак не е оптимистична.

Защо е нужна промяна?

Това лято смъртоносните наводнения, горските пожари и горещите вълни доказаха, че климатичната криза наистина е на прага на Европа. Някога разглеждан като далечна и нематериална заплаха, сега той оказва пряко въздействие върху най-популярните туристически дестинации по света.

Ниско разположени острови като Малдивите може да станат необитаеми до 2050 г. Емблематични европейски градове като Венеция може да са под водата. Ледниците на Гренландия се оттеглят бързо.

Тъй като туристическата индустрия допринася за 8% от общите емисии на CO2 в света - и летенето представлява 2.5%

Въглеродни паспорти и виртуално пътуване

Необходима е драстична промяна, за да се осигури устойчиво бъдеще за пътуванията.

Въглеродните паспорти ще станат норма, прогнозира докладът. Това ще доведе до налагане на лични ограничения на въглеродните емисии на пътниците, което по същество ще ограничи броя на нашите пътувания.

Експертите предполагат, че трябва да ограничим нашите въглеродни емисии до 2.3 тона годишно. Текущата средна стойност за Обединеното кралство е 11.7 тона, според доклада, цитиран от Euronews. Бъдещите поколения вероятно ще поемат наблюдението на въглеродния отпечатък в свои ръце, използвайки мобилни приложения в реално време.

Ако не промените такта, много от любимите дестинации в света могат да станат виртуални. „Пътуването от дивана“, подобно на 360-градусовите видеоклипове и виртуалните обиколки, наблюдавани по време на пандемията, може да се превърне в норма.

Тувалу, малка тихоокеанска нация в Океания, стана първата държава, която създаде цифрова версия на себе си, подтикната от покачващите се морски нива.

Метавселената скоро може да бъде единственият маршрут за ангажиране с места, които са станали негостоприемни или унищожени поради изменението на климата.

Популярни дестинации в бъдеще

Тъй като екстремните горещини обхващат популярните дестинации, пътниците ще се преместят от боготворените плажове към по-хладните дестинации. Почивките в Средиземно море все по-често ще се заменят със скандинавски и балтийски места.

Свръхтуризмът също ще промени лицето на пътуването. Голямата посещаемост в дестинации като Етрета във Франция и италианския Чинкуе Тере причиняват увеличаване на свлачищата. Ваканционните наеми в големи градове като Барселона и Лисабон предизвикаха криза в разходите за живот.

Засегнатите дестинации вече налагат правила и разпоредби за борба с тези проблеми, като ограничения за посетители, туристически данък и ограничения за наемане. Това вероятно ще става все по-често в бъдеще.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови