Още няма ясни правила за дивото къмпингуване

Все още няма ясни правила, които да регулират дивото къмпингуване. Това заяви Павел Маринов - директор на РИОСВ - Бургас, съобщи БНТ.

По думите му тепърва предстои уреждане на нормативната уредба.

Към момента се позволява поставянето на палатки, каравани и кемпери само на регламентираните затова места, каквито са категоризираните къмпинги по Черноморието.

Заливът Вромос край Черноморец е едно от местата, превърнато в незаконен къмпинг. Между месеците март и октомври тук има множество каравани, като някои от тях остават и целогодишно.

От 2019 година има и създадена наредба, която регламентира дивото къмпингуване. Тя обаче не е влязла в сила, тъй като търпи неколкократни промени и предизвиква бурни дебати в Народното събрание.

Припомняме, че на 20-ти януари Министерството на околната среда и водите (МРРБ) одобри нова методика за картографиране и определяне на границите и вида на пясъчните дюни по Черноморието.

Целта на нововъведението е да се преустановят строежите, да не се копае и извършва търговска дейност върху дюните. Наред с това от министерството искат дюните да се опазят от АТВ-та и автомобили. Картографирането на дюните е важно, защото без него наказателните постановления, които полицията издава на нарушителите, падат в съда, допълват от институцията.

Депутатите приеха на първо четене Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Пясъчните дюни са защитени територии, а поставянето на преместваеми търговски обекти, коли, каравани и кемпери е забранено, припомнят от МРРБ. Ако обаче дюните не са отбелязани като такива, някои концесионери по морето безнаказано ги разорават и ги включат към площта на плажа, който стопанисват. Туристите също нарушават целостта им, преминавайки през тях с автомобили.

В тази връзка зам.-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов заяви, че въпросната методика ще показва точно къде и как трябва да бъдат определени дюните така, че те да бъдат опазени и съхранени.

Дори и при ясно определени граници на пясъчните дюни, те отново стават обект на посегателства заради липсата на обозначителни табели, допълни той.

"Надяваме се Министерският съвет или МОСВ и общините да приемат някаква обща политика за приемане на наредба за дивото къмпингуване, каквото предвиждане има в Закона за черноморското крайбрежие. Това ще помогне много процеса при прилагане на свободното къмпингуване от хората", подчерта още директорът на РИОСВ.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови