6 интересни места по Южното Черноморие, различни от плаж

Да почиваш по Българското Черноморие не означава непременно да прекараш 100% от времето си в 150-метров периметър около плажа и хотела. Eто някои интересни места по Южното Черноморие:

 

Античната гробница Кухата могила в Поморие

А тази забележителност си е направо в града. Намира се под насипа на надгробна могила и е със запазен 22-метров коридор и кръгла камера. Изградена е от камък и тухли, а от вътрешната страна на поддържащата колона е съществувала вита каменна стълба. Смята се, че гробницата е била на богата фамилия. Петте ниши по една от стените вероятно са служили в тях да бъдат поставяни урните с праха на покойниците.

Разходка с каяк по езерото Вая край Бургас

Една различна разходка – с каяк във водите на крайморското езеро Вая. Има приятни кейчета и места за риболов.

Крепостта Акра край Черноморец

От лято '2013 крепостта Акра край Черноморец си има възстановена бойна кула, за да ви стане още по-ясно каква крепост, какво чудо се е издигало тук. Ако се чудите защо кулата е в морето - преди 1500 години морското равнище просто е било по-ниско. 

Крепостта Урдовиза край Китен

Полуостров Урдовиза всъщност е върхът на полуострова на Китен. Тясната част на носа е преградена от дълга 70 м крепостна стена, изградена през V век. Стените са високи до 5-6 м, открити са и три отбранителни кули. Урдовиза изчезнала през 17-и век, когато населението на много крайбрежни селища се оттеглило в планината, поради пиратските нападения на казаците. След присъединяването на полуострова към България през 1912 г. там е настанено военно поделение и за много години градът е забравен от историци и археолози. Мащабните разкопки започват едва през лятото на 2012 г.

Странджа – край Южното Черноморие

Ако ви се прииска за малко да замените морето с планина, Странджа е на ваше разположение. Тук се намира един от най-големите природни паркове в страната, стотици тракийски светилища, пещери и красиви села, от които просто не ви се тръгва.

Устието на река Велека край Синеморец

Най-красивата част на Велека е устието й при село Синеморец, където реката е заградена от красива пясъчна коса. Мястото, почти на края на България е сякаш създадено от Бога специално за всички онези градски хора, които имат нужда от копче за изключване и от напомняне какво означава спокойствието. Устието на Велека е защитена местност, в която се срещат стотици видове птици. Тук можете да видите и красиви скални образувания.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови