Министър Московски: Има опасност БДЖ да спре да работи

Съществува опасност БДЖ да спре да работи. Това заяви пред журналисти в Бургас министърът на транспорта Ивайло Московски. Припомняме, че кредиторите по втория облигационен заем, предоставен на БДЖ Холдинг, са запорирали сметките на БДЖ - Пътнически превози.

Причината - дъщерната компания е солидарен длъжник с холдинга. Според Московски този запор може да доведе до разпродаване на имуществото на железницата.

„Това са заеми, които са наследени от нас. Този заем, за който става въпрос и който е повод да бъдат запорирани сметките, е от 2007 година и тогава са изтеглени 250 милиона. До момента аз не съм видял нито един документ през годините, в който да е показано как тези, които са взимали заема тогава, ще го връщат. Много е лесно да се говори и да се разполага с данъците на българските граждани, защото всъщност всички призиви веднага заемите да бъдат изплатени означават точно това – парите да се извадят от държавния бюджет“, каза още транспортният министър.

Той допълни, че като министър е извървял целия път, за да направи така, че държавата законно да помогне на дружеството.

„Затова 2 години чакахме да се нотифицира т. нар държавна помощ от Брюксел. Ако реши държавният бюджет – той може да помогне. Обадих се на Горанов преди 2 дни, когато стана запорирането и го помолих да активира държавната помощ. Дали ще ни помогнат – това е друг въпрос“.

Московски съобщи, че към момента дружеството е в нормална кондиция и може да си управлява дълговете и активите на приличен пазарен принцип.

„Ще търсим начин да излезем от тази ситуация, ние и към момента продължаваме да следваме нашата политика. Сектор „Транспорт“ ще се опита да се справи сам, така че дори и да се наложи  ние да вземем средства от държавния бюджет, те ще бъдат взети най-вероятно като заемни, като след това този заем, ние ще си го покрием под различни реформи“, допълни още министърът на транспорта.

Снимка: meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови