Божидар Димитров: Македонската църква и Марсианска архиепископия да стане, няма история 

Може да се преименува на Охридска архиепископия, ако ще и на Марсианска архиепископия. Това каза историкът проф. Божидар Димитров във връзка с това дали е приемливо Македонската православна църква да се преименува на Охридска архиепископия. 

„Това обаче не означава, че тя придобива някаква кой знае каква история, тъй като Охридска архиепископия никога не е съществувала в историята на църковния живот на Балканите. Съществува от 1018 г. Тя и някои наши „тъпунгери“ или „интелектуалци“ смятат, че тогава се е образувала. Тогава се е образувало нещо друго официално с акт на византийския император Василий II. Това, което се е образувало като църковна институция, се нарича Българска автокефална архиепископия с предстоятел, който се нарича архиепископ на цяла България. Каква ти тук Охридска архиепископия?“, попита проф. Димитров. 

„Да се кръщават Охридска архиепископия с история, започваща от деня, в който вселенският патриарх и другите поместни църкви ще ги признаят. Има още нещо – ако вселенският патриарх приеме тази македонистка глупост и признае Охридската архиепископия на Македонската църква с 1000 години история, то тогава се получава много смешният парадокс Българската православна църква да бъде дъщеря на македонската, т.е. тя да ни стане майка“, коментира историкът, цитиран от Фокус. Според него това не бива да се допуска. 

„Трябва да се борим докрай, но истината е, че понякога в Истанбул стават странни неща. Всичко може да се очаква от Истанбул, така че да бъдем нащрек и да парираме всеки опит Македонската църква да става майка на Българската“, каза още проф. Божидар Димитров.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови