В Бургаска област предприемат мерки срещу чума, появи се огнище

На заседание на Областната епизоотична комисия, днес в Бургас, бяха обсъдени и разпоредени мерки за предотвратяване проникването и разпространението на заболяването чума по дребните преживни животни.

Със Заповед на изпълнителния директор на Българска агенция за безопасност на храните огнище на болестта е обявено в с.Воден, общ. Болярово, обл. Ямбол.

Предстои незабавно провеждане на общински епизоотични комисии. В граничните общини Малко Търново, Средец и Царево се забранява търговията, придвижването и транспортът на дребни преживни животни с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Същите ограничения влизат в сила и за едрите преживни животни, отглеждани в обекти заедно с дребни такива. 

Изключение от забраната е за животните от държави членки, преминаващи транзит и за транспортирането на едри преживни животни след получаване на разрешение от централно управление на Българска агенция по безопасност на храните. 

Започват  периодични клинични прегледи на дребните преживни животни в трите гранични общини и вземане на проби при съмнение за заболяване. 

Предвидени са  проверки за нелегална търговия и придвижване на дребни преживни животни на територията на областта и предприемане на мерки съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност при констатиране на нарушения. 

Кметовете и кметските наместници на населените места имат ангажимента да уведомят собствениците на животновъдни обекти за възникване на заболяването в област Ямбол, и при съмнение за заразно заболяване да уведомяват незабавно обслужващият обекта регистриран ветеринарен лекар и официалния ветеринарен лекар за съответната община.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови