Все намират начин да изрежат или прескочат оградата

Непрекъснато оградата на българо-турската граница се поддържа и възстановява, но постоянно се уврежда от мигрантите. Това, което се прави в момента е, че границата не се пази от възпиращото съоръжение, а от служителите на Гранична полиция.

Възпиращото съоръжение много лесно се преодолява. Това призна главният секретар на МВР Петър Тодоров пред журналисти, след като представители на Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи инспектираха съоръжението по границата с Турция.

По думите му в по-голямата си част преградното съоръжение по границата е единично, което позволява лесното му преодоляване, било то със стълби, подкопаване или рязане.

За да бъде защитата на границата ни ефектива, трябва комплекс от мерки - живо присъствие на служители, но и набор от техника. Полагат се огромни усилия за надграждане на настоящата техника и ремонтирането ѝ, уточни Тодоров.

За служителите на Гранична полиция, които подпомагат нелегалната миграция Петър Тодоров повтори многократно тезата на МВР, че има установени служители на Гранична полиция, но и на полицията, които подпомагат нелегалната миграция. Въпреки това МВР работи по тяхното установяване и залавяне.

Директорът на главна дирекция Главен комисар Росица Димитрова посочи, че за да бъде покрита цялата българо-турската граница със защитно съоръжение, всичко зависи от изпълнението на обществените поръчки, за да може да бъде изградено всичко онова, от което граничарите имат нужда. Всичко, което се стараем да осигурим ще е в полза на нашите колеги, подчерта главен комисар Димитрова и добави, че опазването на границата е част от националната сигурност на страната.

Според оперативната обстановка се преценява къде и колко служители на Гранична полиция да излязат на терен. 

"Имаме недостиг на служители от Гранична полиция, а обучението и работата са много специфични. Предстои 39 души да бъдат назначени като монтьори, 21 вече са назначени. Около 164 000 мигранти са били спрени на ГКПП, близо до Елхово, през изминалата година", обясни тя.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови