За 5 минути проверяваме за риск да работим на черно 

Точно 5 минути са нужни, за да проверите дали има риск да полагате недеклариран труд. 

Достатъчно е да отговорите на 25 въпроса на сайта на Главна инспекция по труда (ГИТ). Това е нов софтуерен продукт на Агенцията, който представлява въпросник, обхващащ възможни прояви на недеклариран труд. 

След попълването му софтуерът ще оцени дали за вас са налични рискове трудът ви или част от него да е недеклариран, възможно ли е работодателят ви да крие осигуровки и какви могат да са последиците от това. Ще получите и съвети какво да направите и към кого да се обърнете, ако има съмнения за нарушения на трудовото законодателство. 

Целта е полагащите труд да проверят сами дали се спазват трудовите им права и да потърсят начин да ги отстояват. Инструментът за самооценка е публикуван в сайта на Агенцията на адрес https://www.gli.government.bg/udw/ 

Осигурен е и пряк път към него чрез банера „Провери дали работиш недекларирано“. Инструментът е разработен в изпълнение на проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“ („Cooperation for decent work“), финансиран от  Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021. 

Работодателите също могат да проверят дали има несъответствия в прилагането на трудовото законодателство в предприятията им и съответно да ги отстранят преди извършването на проверка от контролните органи. 

За да направите Ваша самооценка какъв е рискът да работите недекларирано, отворете въпросника, попълнете общата демографска информация и въпросите, които адресират оценяваните рискове. Прегледайте въведените отговори и когато сте готови, натиснете бутона „Запази“. 

Всички въпроси са задължителни. След запазване се активира страницата на оценката, където след всеки въпрос е показана препоръка в зависимост от отговора Ви. В долния край на страницата се вижда общата оценка и препоръките към нея (с фон на "светофарен принцип"). Можете да запазите интернет адреса на оценката (URL), за да я прегледате в бъдеще.  

Всички данни, събирани при попълване на въпросника, се използват само за целите на по-доброто информиране на работниците и служителите за степента на индивидуалния риск от полагане на недеклариран труд. 

Чрез събираната информация не могат да бъдат идентифицирани конкретни лица. Тези данни, в обработен вид, ще послужат за подобряване на информационната и контролната дейност на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" с акцент върху справянето с недекларирания труд.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови