КРС: Мобилните оператори законно са вдигнали цените 

„В индивидуалните договори на „Виваком“ и „Йетел – България“ има клауза за индексация спрямо инфлацията и потребителят се е съгласил с нея. Щом операторът е вдигнал цените според инфлацията, увеличението не е незаконно“. 

Това е заключението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), след като два от трите големи телекома обявиха повишаване на цените на абонаментните услуги от февруари. 

Директорът на дирекция в КРС Мария Бончева обясни пред депутатите в Комисията по икономическа политика и иновации, че „щом индексацията на цените на мобилните услуги е в общите условия на договора на хората с мобилния оператор, потребителят няма право да прекратява договора без неустойки“. Това било практика на Европейския съд и на Европейската комисия, потвърдена от 13 държави членки на ЕС. 

Решението на Yettel и Vivacom е да вдигнат цените на месечните абонаменти за мобилни услуги от февруари заради инфлацията. Първо Vivacom предупреди клиентите си, че ще повиши цените на тези абонаменти с до 2 лева за всяка основна и допълнителна услуга. После Yettel заяви, че сметките на клиентите ще нараснат с 15,3%, което отговаря на средногодишната инфлация за 2022 г., обявена от Националния статистически институт.  

Омбудсманът Диана Ковачева сезира Комисията за защита на потребителите, но от думите на председателя на КЗП Стоил Алипиев в парламента стана ясно, че КЗП не може да влияе върху ценообразуването на услугата, предаде БТА. 

Ковачева отбеляза, че в общите условия на договорите няма клауза за отказ от услугата без неустойка. Според нея е „крайно несправедливо“ цените на мобилните услуги да се повишават за сметка на хората, защото операторите са получили компенсации от държавата за високите цени на тока през миналата година. Тя е недоволна, че един от операторите – Yettel – не е предвидил хората с увреждания да са без индексация на месечния абонамент. 

Разбра се още, че КЗП е приключила проверка на договори, които операторите сключват с клиентите. В голяма част те са неравноправни, има предписания за промяна и тече 14-дневен срок за обжалване. 

Телекомите вече са получили необходимите предписания. „При отказ КЗП може да заведе съдебен иск и да санкционираме мобилните оператори за нелоялни търговски практики“, добави Алипиев. 

Припомняме, че на 5 януари Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“ заяви пред БНР, че абонатите нямат никаква възможност за ответна реакция, ако мобилните оператори решават всяка година да вдигат месечните такси съобразно средногодишната инфлация. Това според нея поставя двете страни в неравни позиции. 

Ако един потребител има средно от един до три договора – за телефон, интернет и телевизия, то тогава и с по един лев да се вдигне всяка една от месечните сметки, може да се окаже дори непосилно за голяма част от клиентите, аргументират се от „Ние, потребителите“.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови