Протестиращите нямат полезен ход 

Няколко неистини се въргалят в публичното пространство, като валяк продължават да набират скорост и стават истина. Това с тежките метали е откровена лъжа.

Украйна много отдавна експортира. Тя е от 2017 г. асоцииран член на ЕС и в зоната за свободна търговия."

Това каза в интервю за БНР икономистът Евгений Кънев, който анализира ескалацията на земеделските протести и политическите реакции по темата.

Всичко тръгна от погрешната преценка на производителите на слънчоглед, които решиха, че ще изчакат, за да продават много скъпо, смята икономистът.

"Те останаха с един скъп слънчоглед, който не могат да продадат."

Всички останали култури имат много малък дял на вноса и не могат да разстроят нашия пазар, изтъкна Кънев. "Нямам обяснение защо 2 дни преди ЕС да отмени забраната (за внос на украинско зърно - бел. ред.) ние правим тази инициатива", коментира Евгений Кънев в предаването "Преди всички".

"За мен това може да е някаква провокация. Това е политическа грешка. След това тя се дублира с комуникационна грешка. Но няма икономически грешки."

"Силните в сектора са изключително близки с ГЕРБ и ДПС, които от години управляват този сектор. Те са техни рожби. Няма как да няма координация и хората, които протестират, са водени от тези, които са подбудени с партийни и политически мотиви да ги подстрекават към правителството", изрази мнение Евгений Кънев.

Според него "целият разговор се води около това как правителството е изключително слабо, изключително некадърно, не знае какво да прави, обаче поради факта, че е най-доброто в момента за България, ние сме тук да помогнем и да го спасим".

Има конфликт на интереси между различните протестиращи, заяви още Кънев.

"Нямат място в един и същи протест. Те са хора с противоположни интереси."

Излезлите на протеста нямат полезен ход. Протестът е безсмислен, но не могат да го спрат и "сега ще искат до последно да получат знаци, че правителството е клекнало на всички искания", посочи икономистът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови