Вътев при зърнарите, те поливат с мляко нивите

Министърът на земеделието Кирил Вътев се срещна с представители на зърнопроизводителите, които протестират втори пореден ден след решението на НС да вдигне забраната за внос на зърно от Украйна.

Вътев бе посрещнат с бурно освиркване и призиви за оставка. В знак на недоволство протестиращите изляха мляко насред нивата.

Той заяви, че ситуацията е сложна и трябва да се намерят правилните решения. Министърът повдигна темата за петте искания, поставени от протестиращите.

По думите му парите за пропаднали площи вече са осигурени. Министърът подчерта, че са осигурени и 150 млн. лв. както и допълнителни 63 млн. лв. в помощ на производителите. Вътев посочи, че страната ни разполага с един месец, за да определи количеството зърно от Украйна, което можем да допуснем в страната.

По отношение на помощта de minimis има остатък, който се разработва, за да може да бъде пуснато и да бъдат платени парите след подаване на заявления. Всички премиери на погранични държави, включително Денков, водят преговори с премиера на Украйна", обясни Вътев.

В крайна сметка двете страни постигнаха съгласие за провеждането на среща, на която да присъстват министърът на финансите и премиерът Николай Денков. Протестиращите зърнопроизводителите ще формират контактна група.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови