Навъдиха се калкани-мутанти без копчета по гърба

Нашенската морска риба започва да се превръща в деликатес.

Вече не само рибарите се вайкат и твърдят, че в българските води на Черно море рибите изчезват. Проблемът е един от основните и в Института по океанология във Варна. В последните няколко десетилетия рибните запаси в родното море са намалели към 100 пъти. А от година назад това темпо се ускорява, пише „Всеки ден“.

Не само замърсяването на Черно море е виновникът. Има много причини, но най-пагубните са свързани с човека, категорични са експертите. От една страна, рибарите се жалват непрекъснато от все по-мизерни количества в мрежите, от друга обаче, когато има риба, бракониери я вадят в промишлени количества без значение дали ще я пласират. И без никакво съобразяване с въведените квоти за улов.

Ако преди години в кило сурова цаца е имало около 200-250 рибки с дължина по около 8-9 см, сега те са два пъти повече, но по около 6 см. По-дребни стават и хамсията, сафридът, кефалът – някои и с 6 пъти. Същото се случва и с любимия деликатес – калкана. И според рибари, и според океанолози – този вид мутира. Не само наши и турски бракониери го затриват с улов извън квотите. Но рибари все по-често попадали на калкани без типичните за тях копчета по гърба. Според рибарите мутантите се появяват от отравяне на водата с тежки метали и нефтопродукти.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови