Хинков: Е-рецепта само за антибиотици 

Министерството на здравеопазването ще представи проекторешение за електронните рецепти, което трябва да бъде обсъдено на ниво премиер с участието на съсловните организации и "Информационно обслужване". 

Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Христо Хинков, цитиран от БНР. Очаква се срещата да е през тази седмица. 

Проф. Хинков уточни, че предложението за решение е само за антибиотиците и ще бъде с временно действие: 

"Да се даде възможност на алтернативни изписвания на електронна или хартиена рецепта, като има една възможност самата хартия рецепта да се електронизира през аптечната мрежа - или сканиране или качване от техният дневник за продажби, така че да има възможност да се качват тази хартиена рецепта в Национална здравноинформационна система (НЗИС), което е основното, което ни трябва на нас. 

Електронната рецепта си остава такава, каквато е. Говорим за хартиени рецепти като алтернатива на електронната. Ако един лекар предпочете да ползва хартиена рецепта, да има възможност на ниво аптека тя да се качи в НЗИС". 

Заповедта за забрана за износ на антидиабетични лекарства ще бъде отменена, когато намалеят сигналите и има достатъчна наличност. Вероятно това ще стане до края на годината, каза още министърът. 

От своя страна, председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров коментира, че ефектът от електронното предписване на антидиабетни лекарства е видим и до голяма степен употребата на антидиабетни не по предназначение е доста свита. 

Според Мадажров в момента проблемът с електронните рецепти е при антибиотиците. 

"Трябва да си поставим задачата да се изчистят проблемите, с които е задръстена Националната информационна здравна система", посочи Маджаров и добави: 

"Там има проблем с регистрите на медикаменти, които реално пречат да работи добре една електронна рецепта. Съвсем друга е темата пък за правата на лекарите, които имат права като лекари, но в момента не работят в лечебно заведение. 

Те също трябва да имат възможност да се изписват, както е в нормалния европейски свят. Може да е малък процент, могат да са изключения, но дигитализирането на хартиената рецепта се извършва в аптеката в този случай. Не казваме, че това трябва да бъде в масовия вариант. Трябва да вървим приоритетно към повече от 70-90% дигитални рецепти".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови