Гратисен период за е-рецептите до 1 април

Ще има гратисен период за електронните рецепти вероятно до 1 април. Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков, цитиран от Нова телевизия.

Той присъства на откриването на първото болнично вертолетно летище в България.

Министърът уточни, че в петък ще се проведе среща за е-рецептите с премиера Николай Денков, представители на съсловните организации, Българския лекарски съюз и фармецевтите, на която ще бъде предложен вариант, който да удовлетворява всички.

По думите му няма натрупано напрежение в системата заради електронните рецепти. Според него всяко ново нещо което изисква промяна на ежедневните действия. Христо Хинков изтъкна, че над 70% от електронните рецепти, които са изписани, се изпълняват.

Но ние търсим съвсем друг ефект, казахме го няколко пъти - да се борим с антибиотичната резистентност, защото това е по-големият проблем", подчерта министърът. Проблемът съществува и в Европа, но в България няма създадена нагласа, че антибиотиците не са бонбони, посочи той.

Хинков добави, че лекарственият туризъм заради е-рецептите е рядкост. Има лекарствен туризъм тогава, когато липсва лекарство. А когато то е налице и се изписва по определения ред, не бива да има такъв туризъм и няма да има, поясни здравният министър.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови