Сегашният щам на грипа атакува най-силно белия дроб

Грипът "удря" по принцип най-слабото място на човека. Но като цяло сегашният щам атакува най-силно белия дроб, обяснява проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант.

 

До тежко състояние може да се стигне заради мълниеносно развитие на хеморагична пневмония (с кръвоизлив) 1-2 дни след първите симптоми на грипа. Или към 10-ия ден заради бактериална пневмония, когато човек е подценил грипа в началото и не се е лекувал адекватно. Вирусът е агресивен към белия дроб, имунната система е отслабена и това води до развитие на бактериалната инфекция. Според проф. Кантарджиев починали тази година от усложнения са повече от миналата и по-миналата.

Това обаче се обяснява с факта, че през 2013 и 2012 г. болните бяха приблизително 3 пъти по-малко от сега, обясни експертът. Той предупреди, че всеки тип грип е опасен и увеличава смъртността не само от пневмония, а дори и от инсулт. Затова хората не бива да се самолекуват, а да търсят лекар още в началото на заболяването.

Засега у нас се знае за починали от белодробни усложнения. Те са над 25 души, но точна статистика няма. В документите не може да се види причина за смърт - грип. След време може да се дадат приблизителни данни за случаите, които според лекуващите безспорно са свързани с инфекцията. 

Грипната епидемия затихва, пикът беше преди 3 седмици, сега лекар търсят главно пациентите с усложнения.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови