ВКС даде на „Слънчев бряг” АД малка уличка

На 18 февруари 2015 г. Върховният касационен съд окончателно реши спора за собствеността върху една от малките улици в курортния комплекс

Слънчев бряг в полза на акционерното дружество „Слънчев бряг“. Така съдът не само постави точка на големия спор за малката уличка. Той пресече опитите за елиминиране на държавата от управлението и контрола в курорта, с което дава възможност на „Слънчев бряг” АД да продължи политиката си за налагане на ред в комплекса. 

Съдебният спор за една от второстепенните улици в Слънчев бряг се считаше за „пионерно дело”, защото решение по него би могло да предопредели бъдещи спорове за собствеността върху цялата пътна инфраструктура на курорта.

Обект на спора бе улица с дължина от близо 250 метра и с площ 1737 кв.м. Община Несебър предяви претенции за собственост върху нея и заведе дело през 2012 г. То на два пъти бе разглеждано от Районния съд в града. На 28 юни 2013 г. несебърският съд реши, че собственик на улицата е общината, което „Слънчев бряг” АД оспори в Бургаския окръжен съд. На 25 февруари 2014 г. Окръжният съд отмени изцяло Решение №112 от 28.06.2013 г. на Районния съд в Несебър и отхвърли предявения от общината иск. По-висшата инстанция окачестви решението на несебърския съд като „незаконосъобразно и некореспондиращо с ефективното ни гражданско законодателство”. Това не удовлетвори ищеца – Община Несебър, и решението бе обжалвано на последна инстанция. 

Държавата е построила комплекса, а „Слънчев бряг” АД е правоприемник на държавното предприятие, което е стопанисвало инфраструктурата му. Цялата пътна инфраструктура на Слънчев бряг е включена в капитала на дружеството, 75% от който са държавна собственост. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови