Кой ще плати медикоптера на Бургас ?

До две седмици ще е готова хеликоптерната площадка на МБАЛ – Бургас, съобщи заместник-кметът по здравеопазване Лорис Мануелян. Съоръжението ще се намира в югозападната част на болницата и ще има три възможности за подход за кацане, в зависимост от метеорологичните условия. Ще бъде осигурено и осветление за нощно и мъгливо време. 

"Такава площадка ни е крайно необходима, защото регионът през лятото увеличава населението си многократно заради туристите. МБАЛ е най-голямата болница и представител на т.нар. травма – центрове - могат да получават помощ от София или пък да се изпращат пациенти там", каза зам.-кметът Лорис Мануелян.

С хеликоптера може да се стига до столицата за 1 час и 35 мин.

Инвестицията за площадката е изцяло на общината, а хеликоптерът ще бъде доставен от фирма "Хели Еър". Оператoрът има няколко произведени в Швейцария машини, пригодени за тази дейност. AGUSTA A109K2 е оборудван и с реанимационна техника, ако се налага, може да се използва за хора в тежко състояние. Изпитани са на всякакви височини. Летателният апарат изпълнява полети до оборудвани и необорудвани площадки, включително в гъсто населени райони и трудно достъпни места до 4000 м надморска височина. С такива се обслужват курорти в швейцарските Алпи, каза Мануелян.

За доставката на машината, все още не е уточнено дали той ще бъде предоставен безвъзмездно и кой ще поеме разходите по него. Лорис Мануелян уточни, че въпросът се разглежда от Министерството на здравеопазването, но ако е необходимо и общината, и МБАЛ – Бургас ще поемат част от финансирането. 

До средата на другия месец ще се тестват хеликоптерът и площадката. Машината ще обслужва целия Югоизток, дори и райони към Варна, каза зам.-кметът

Добавете коментар


Защитен код
Обнови