Изпълнители от 7 общини на областта участват на събора в Копривщица

Стискаме палци на 350 наши певци и танцьори с автентичен фолклор

Област Бургас ще бъде представена от 350 изпълнители на автентичен странджански фолклор по време на националния събор Копривщица - 2015. По думите на председателя на подборната комисия Севдалина Турманова- заместник областен управител, регионът ни изпраща силна селекция от най-характерните обреди, инструментални изпълнения и народни песни.

В продължение на седмица комисията, включваща представители на културните и музикални среди, имаше нелеката задача да оцени и класира изпратените в Областна администрация Бургас клипове на кандидатите да завладеят сцените на Копривщица.

В четиричасовата програма, с която в местността „Войводенец“ ще бъде представена област Бургас, участие ще вземат творчески състави и индивидуални изпълнители от 7 общини- Бургас, Камено, Сунгурларе, Карнобат, Поморие, Созопол и Руен. За да се постигне истинска автентичност ще бъде представян само необработен фолклор, а участниците ще носят традиционни за своя край носии. Сред изпълненията, които бургаската група е подготвила са Кукерски обред по Сирни заговезни, Еркечко лазаруване, Припяване на паламарки.

Още с тръгването си представителите на област Бургас могат да се похвалят с успех. Обичаят „Еньовден“, подготвен от групата за автентичен фолклор  от с. Козичино и песен на Тони Владимирова от гр. Бургас са включени в тържествения концерт за откриване на събора.

Изпълненията на нашите участниците ще могат да бъдат наблюдавани на 7 август от 14:00 часа на сцена № 4.

 

XI Национален събор за българско народно творчество- Копривщица 2015 ще се проведе в дните от 7 до 9 август под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО- Ирина Бокова. В юбилейното издание участие ще вземат повече от 12 000  изпълнители от цяла България, които ще се представят на седем сцени в местността „Войводенец" и две в Копривщица.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови