58% от българите са в хоум офис, въпреки че пандемията отмина

Две трети от българските служители предпочитат да работят предимно от вкъщи, а 85 на сто от бизнесът търси смесени форми на работа - от вкъщи и от офиса.

Това показва ново проучване на иновативна кариерна платформа, проведено през периода август - септември тази година, сред 1200 наети и 500 работодатели, предаде БНР.

Данните от допитването сочат, че към момента 58 процента от българите работят предимно от вкъщи, въпреки че пандемията отмина. 42 на сто се трудят от офиса.

Причините, поради които наетите предпочитат дистанционния труд, са по-голяма продуктивност, поемане на допълнителни ангажименти или втора работа, съчетаване грижата за семейството, децата и домакинството.

Идеята служителите да работят само от вкъщи подкрепят едва 11 на сто от работодателите, 85 процента от тях търсят баланс, но само 1/3 от шефовете са сериозно притеснени от тенденцията служителите вече да не искат да работят от офиса.

Същевременно на дискусионен форум от КНСБ съобщиха, че работното време в България е 56 часа, а в ЕС максималната разрешена продължителност е 52 часа седмично. От синдиката уточниха, че в България не е приведена регламентация относно сумираното изчисляване на работното време съгласно европейските директиви.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови