Лукойл остава концесионер на Росенец - четем ли регламент на ЕС като Дявола Евангелието? 

Де факто заради дерогацията (изключение), която Европейският съюз даде на България с въвеждането на петролно ембарго срещу Русия, в последните няколко дни служебното правителство прие няколко решения.

Едно от тях със сигурност предизвиква коментари, пише actualno.com. 

Какво представлява ембаргото на ЕС? 

Забранява се внос на всякакъв руски петрол, с изключение на този по петролопровода "Дружба" и морските доставки за България, като страната ни може да ги запази до края на 2024 година, за да се подготви рафинерията "Лукойл Нефтохим" да преработва неруски сорт петрол ("Уралс"). Сега, съставеното от президента Румен Радев служебно правителство с премиер Гълъб Донев, е разрешило удължаване на концесията на пристанище "Росенец" в полза на "Лукойл Нефтохим" (Решение 738 от 06.10.22). 

Като основание за това решение се посочва и Регламент 833/2014 на Европейския съвет за ограничителни мерки срещу Русия заради дестабилизиращите ѝ действия в Украйна, със съответната поправка - Регламент 2022/576, изменен на 8 април, 2022 година (чл. 5k). 

Във въпросния текст се посочва, че: 

- не може да се дават концесии на руснаци или на руски компании (юридически лица), както и на регистрирани в Руската федерация юридически лица. 

- не може да се дават концесии на юридическо лице или предприятие, в което над 50% от собствеността е директно или индиректно на руски гражданин, руско юридическо лице или регистрирано в Руската федерация юридическо лице. 

- не може да се дават концесии и на юридически лица, действащи от името или в интерес на руснаци или руски предприятия или на такива, в които над 50% от собствеността е директно или индиректно на руски гражданин, руско юридическо лице или регистрирано в Руската федерация юридическо лице. 

Освен това, забрана за даване на концесия има и когато над 10% от стойността на договор за концесия, договор с подизпълнител за концесия, доставчик или друга компания, от която зависи концесията отива при някой, който отговаря на едно от трите изброени по-горе условия да не се дава концесия. 

Дали "Лукойл Нефтохим" влиза в ограниченията за даване на концесия, посочени в европейския регламент? 

Към 31.12.2020 година 89,97% от акциите на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД са собственост на "Литаско", а крайно контролиращо дружество е ПАО "Нефтеная Компания Лукойл". Това беше отразено от Actualno.com в материала: Бизнесът на руски милиардери в България: Вагит Алекперов.

Но към 31.12.2021 година т.е. в актуалния към днешна дата последен годишен финансов отчет (ГФО) на "Лукойл Нефтохим", вече има промяна - 99,85% от акциите са собственост на "Литаско", което е регистрирано в Женева, Швейцария, но крайно контролиращо дружество отново остава ПАО "Нефтеная Компания Лукойл".

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови