Преместването на дейността на Лукойл няма да се отрази на цените

"По принцип това няма да се отрази на цените на горивата, защото чрез тези средства ще се извършва подпомагането – тези пари, които бъдат иззети, със сигурност ще бъдат използвани за социални нужди.

Но няма да става през колонката, както е в настоящия момент." Това предположи в ефира на Euronews Bulgaria Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация по повод преместването на дейността на „Лукойл“ у нас и как това би се отразило на цените на горивата.

„От друга страна, както рафинерията, така и останалите компании на пазара, гарантират, че нашите цени са най-ниските в ЕС – както производствени, така и цените с данъци и такси“, допълни той.

Експертът смята, че сключеното споразумение между правителството и „Лукойл Нефтохим“ има безспорно своите положителни страни.

"От една страна, в българската хазна ще влязат едни средства, които ще могат да бъдат използвани както правителството прецени. А от друга страна, се гарантира, че най-голямата рафинерия на Балканите ще продължи да функционира, което е добре както за страната, така и за целия регион. Защото горивата от „Лукойл“ се използват и от други страни в региона", коментира Бенчев.

„Ако разликата между сорта „Уралс“ и сорта „Брент“ се задържи – а такива са прогнозите на всички анализатори, ще можем да разчитаме на 100 милиона лева в бюджета и 700 милиона лева за следващата година“, смята той.

„Това е единствения възможен начин постъпления от този вид дейност да влязат в бюджета. Това показа и регламентът на ЕК, който реши да има свръхпечалби върху печалбите на рафинериите“, посочи Бенчев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови