Икономист: Да се орежат субсидиите за тока на Лукойл 

Лукойл получават най-много пари по програмата за компенсации на бизнеса заради цените на тока и тази програма е най-голямото перо в бюджета, изтъкна икономистът Георги Ангелов в дискусията "(Без)Алтернативен бюджет за 2023 г. на ИПИ". 

Той е категорично против тези, които печелят от кризата, също да бъдат субсидирани от държавата и настоя парламентът да се намеси. Миналата година компенсациите за бизнеса бяха 100 млн. на месец, сега – по милиард и повече, т.е. на годишна база стигат 15 млрд., посочи Ангелов. 

"Една програма, която не съществуваше стана 15 милиарда. Най-голямото перо в бюджета са компенсациите за бизнеса и това е слонът в стъкларския магазин", изтъкна той. Георги Ангелов изрази недоумение какво да се обсъжда нещо за 5 милиона или за 50 лева за минимална заплата, като имаме едни 15 милиарда и с всеки ден стават все повече. 

"Държавата вече покрива 80% от цената на тока", подчерта той и добави, че тази програма се е увеличила с 3000% за една година. 

За сравнение, Ангелов припомни схемата 60 на 40 от времето на коронакризата, подчертавайки, че тя беше само към засегнатите и имаше и ко-финансиране и коментира: "С малко пари постигнахме голям ефект". Коментирайки сегашната програма за компенсациите на бизнеса за тока, той отбеляза, че Лукойл е най-големият получател, но има и още много и е редно НС да се намеси. 

"300 000 фирми, които взимат по 100 лв. не ме интересуват, но 2 или 5, които взимат по 5 милиарда …", добави той.  "Като отрежем половината програма и насочим към тези, които имат нужда, веднага ни се оправят всички бюджетни салда и бюджетни баланси", посочи икономистът. 

Той изтъкна още, ниският данък трябва да е за всички и рафинерии също. "Когато най-голямата компания плаща и много други ще накараме да плащат", категоричен е той по отношение на събираемостта на данъците. 

По отношение на разходната част на бюджета, препоръката на Ангелов е там, където прахосваме пари - да престанем и да орежем неефективните разходи.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови