Оранжериите у нас затварят през зимата заради дъмпинг

През месец януари не е рентабилно отглеждането на зеленчуци и над 95% от оранжериите в България в момента са празни. Нужни са по-строги правила, за да има проследяемост на земеделската продукция.

Това каза Иван Кабуров, Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, който гостува заедно с Десислава Кабурова в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Причината за ниската рентабилност на българската земеделска продукция е в "нерегламентирания внос от Турция и Албания", обясни Кабуров. "Голяма част от зеленчуците са третирани със забранени от ЕС препарати. Контролът, който се осъществява, не е достатъчен, за да се спре тази продукция. Проблемите, които през последните четири-пет месеца имат зърнопроизводителите вследствие на вноса на украинска пшеница и царевица и доведоха до фалит много зърнопроизводителите, измъчват сектор зеленчукопроизводство и производство на плодове вече над 20 години".

За да бъде по-устойчиво българското земеделие държавата трябва да подкрепи зеленчукопроизводителите, като например премахне ДДС на продукцията за срок от две години. Само така българският сектор зеленчукопроизводство може да бъде по-устойчив и по-конкурентен на вносната продукция и на тези които продават без документи, каза още земеделският производител

"Секторът трябва да бъде освободен от ДДС поне за две години, за да се осветли. Следващите две години да се въведе постепенно ставката обратно, за да се възстанови загубата в бюджета. Ефектът ще бъде, че ще има много повече регистрирани фирми, много повече ДДС. Защото ние, производителите, които сме регистрирани по ДДС нямаме равен старт. Хиляди тонове продукция се продава без ДДС и това ни убива".

Земеделските производители трудно се ориентират в националните и европейски програми за подпомагане и е нужно държавата да организира повече разяснителни семинари, за да се адаптират към новата обстановка и да заработят правилно, подчерта още събеседникът.

Проектът, с който спечелих наградата „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ на Осмия конгрес на младите фермери в Брюксел, е за хидропонно отглеждане на зеленчуци, сподели от своя страна Десислава Кабурова. "Дава ми сили това, че обичам работата си, а голям приоритет е, че бизнесът ни е семеен". Тя добави, че "единствено и само земеделието ще ни изкара от кризата":

"Нека да има пари и за другите сектори, но трябва да има подпомагане на фермерите, за да се въвеждат нови технологии и да вървим напред", каза тя.

"Оранжериите не са само земеделски бизнес, а социална политика, която развиваме, защото осигурява цялостна, целогодишна заетост на нискоквалифицирана работна ръка. Това ѝ дава възможност да се адаптира в обстановката, а не да е на социални помощи", добави Кабуров.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови