Нулева ставка за хляба и 9% ДДС за ресторанти и туризъм през 2023 г.

Парламентът удължи до края на 2023 г. прилагането на намалената ставка на ДДС от 9 на сто за туристическите, ресторантьорски и кетъринг услуги и за фитнесите.

Това стана ясно, след като депутатите окончателното приеха на второ четене промените в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС).

Народните представители гласуваха със 154 гласа "За", 4 гласа "против" и 7 "въздържали се". Мярката бе подкрепена от всички политически сили с изключение на депутатите от "Демократична България", които гласуваха "против" и "въздържал се".

Освен това и нулевата ставка за хляба и брашното също се удължава до края на следващата година. Според досегашните разпоредби на закона тя трябваше да се прилага само до 1 юли 2023 година. Предложението за удължаване на действието ѝ беше направено парламентарната група на БСП. Предложението на социалистите срещна подкрепата на депутатите - 149 гласа "за", 12 "против" и 2 "въздържал се".

Преди това законотворците също приеха временната мярка от 9 на сто ДДС за книгите, периодичните издания и бебешките храни и пелени да стане постоянна.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови