Транспортните фирми търсят шофьори от трети страни

Транспортният бранш се нуждае от 3000 водачи на автобуси и камиони. Това стана ясно по време на среща между представители на сектора и министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Превозвачите поставиха още въпроса за скъсяване на времето за получаване на разрешение за работа на водачи от страни извън Европейския съюз, както и създаване на целенасочена държавна политика за подготовката на кадри в България. Според тях, липсата на шофьори е основен проблем пред сектора.

Гвоздейков ги успокои, че ще постави този въпрос пред всички отговорни институции, както и ще бъде изследван и опитът в други европейски държави

"Политиката в транспортния сектор ще се прави съвместно с бранша, така че да бъде осъвременена. В мое лице може да виждате партньор. Ще търся баланса за решаването на проблемите, защитавайки интересите на бизнеса, държавата и хората", добави той.

На срещата беше обсъдено още въвеждането на европейското законодателство за командироването на водачите, както и тол системата, справянето с нерегламентираните превози, ускоряването на нормативните промени в сектора, както и запазването на средствата в бюджета за субсидии и компенсации на автобусните превози.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови