С какви стоки България печели територия на световния пазар

България продължава да печели позиции на световния пазар. Поне това показват данните от износа, който за изтеклата година расте с 21% спрямо 2021 г. За последните 5 години пък експортът расте средногодишно с 11% при 7% за световния износ.

Това показва анализ на Българската стопанска камара.

От него се вижда, че групите стоки с най-голям износ са енергоносители (горива и електроенергия), електротехника и електроника, мед и изделия от мед, машини и апарати. Те формират над 1/3 от износа.

Благодарение на ръст от 147% за една година, енергоносителите успяват да се изкачат на първа позиция. Най-голям принос има износът на горива за Украйна - 892 млн. долара, но и за Египет, Турция и Гибралтар, за където се изнасят горива за по над 400 млн. долара.

От анализа са изключени доставките на стоки за отбраната, тъй като България третира тази информация като конфиденциална и не подава информация, сочат авторите на анализа. На база огледални данни, през 2021 г. България е изнесла стоки за отбраната най-малко за 1.5 млрд. долара. Редица държави, които са пазар за българска специална продукция, също не предоставят данни за търговията си с нея, т.е. реалният износ е по-голям. Износът на специална продукция се оценява на 650 млн. долара.

В количествено изражение, износът на горива се увеличава почти 2.5 пъти през 2022 спрямо 2021 г., на петролен газ - с 1/3. Износът на електроенергия е за малко над 1 млрд. долара, основно за Словения, Сърбия и Северна Македония като спада почти 2 пъти за една година.

Износът на зърно заема пета позиция, като водещите продукти в тази група са пшеницата - с ръст 15% средногодишно без ръст в количество, и царевицата - ръст от 4% в стойност и спад в количество 11% средно за 5-годишния период.

Новата стокова група с износ над 1 млрд. долара са маслата, най-вече - слънчогледовото масло. Средногодишният ръст е 51%, а само за периода 2022/2021 г. е 117% при 75% ръст в количество. Износът на олио е за Индия, Испания, Република Южна Африка и др. Износът на рапично масло е с ръст от 5-6 пъти над износа през предходните години.

През последната година производителите и на зърно се оплакаха неколкократно от евтиния внос на украинско зърно, който подбива техните цени. В частност става дума за слънчогледа, от който се възползваха производителите на олио.

България държи 36.7% от световния износ на патешки черен дроб, 26% от износа на замразено патешко месо и 18% от износа на прясно патешко месо, макар и не големи обеми - сумарно за около 150 млн. долара.

Измежду стоките с износ над 100 млн. долара за 2022 г. най-голям ръст в стойност спрямо 2021 г. бележат:

• слънчогледово олио - 177%,

• сярна киселина - 136%,

• суперфосфати - 133%,

• амониев нитрат - 132%,

• денатуриран етилов алкохол - 110%,

• електронни интегрални схеми - 53%.

В долната графика се показани стоките, с износа на които България се справя най-успешно - при тях тя има голям дял от световния износ, макар невинаги това да се дължи на огромни обеми. България държи 36.7% от световния износ на патешки черен дроб, 26% от износа на замразено патешко месо и 18% от износа на прясно патешко месо, макар и не големи обеми - сумарно за около 150 млн. долара.

Временно консервираните череши имат 17.6% дял, месинг на листа и ленти - 15%, тръби и маркучи от каучук с принадлежности - 13.5%, слънчогледово кюспе - 12.4%, медни пръти и профили - 12%, маслодаен слънчоглед и сурово слънчогледово масло - по 10.9%.

Източник на данните е International Trade Centre ITC в Женева, където се обработват данни от 233 държави с различна степен на изчерпателност. Авторите на анализа посочват, че една от причините да ползват този източник е необходимостта от съпоставка с износа и вноса на другите държави. Затова и стойностите са в долари.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови