Как са източили 11 млн. евро от фирми по схемата «сменен IBAN»

През 2023 г. 65 български фирми са пострадали в онлайн измама със сменен IBAN, като са загубили над 11 млн. евро. Каква е причината?

"Лошо ниво на сигурност на пострадалите компании. Лошо ниво на верификация на платежните документи. Независимо какви контроли има сложени в една компания, преди да бъде извършено плащането трябва да бъде проверено няколко пъти, но дори и това не се случва", каза IT експертът Спас Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Иванов посочи кои са част от начините за пробив в системата.

"Единият вариант е услугата, която ползвате за пощенска комуникация, да бъде компрометирана. Това за голяма част от българските фирми е сериозен проблем, защото продължават да ползват пощи, които не са предназначени за корпоративна употреба, а за лична. Безплатни услуги, които не гарантират ниво на сигурност и защита на данните. Другият вариант е, когато отсрещната страна бива хакната. Има и класическа атака, когато между двата мейл сървъра стои трети човек, който подслушва", обясни IT експертът.

Съобщение, което ни информира, че сметките са сменени и трябва да превеждаме пари, трябва да послужи като аларма за хората, които го получават, коментира Иванов.

Той призова българския бизнес винаги да прави поне веднъж годишно независима проверка на информационната сигурност от хора, които разбират какво правят.

Според Иванов физическите лица стават по-често жертви.

"При физическите лица, особено при употребата на смартфони и приложения, нещата са извън контрол. Призовавам да се използват услуги, които са за автоматично плащане на битовите сметки, кредитите. Когато получат съобщение от обичайния им начин на комуникация, задължително червената лампа трябва да светне и да питат", уточни експертът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови