Вдигат заплатите на туристическия персонал по Черноморието

Заради недостига на работна ръка през това лято работодателите вдигат заплатите, но въпреки това хората с опит и умения са малко. 

„От порядъка на 10 - 20% в сектор „Туризъм”. Всеки един работодател индивидуално определя нивото на заплащане в зависимост от обекта си, от продължителността на сезона, от капацитета на легловата база или съответно на ресторанта. Не винаги финансовото възнаграждение е определящия фактор, за да бъдат привлечени кадри в туризма”, каза председателят на Регионалната туристическа камара Бургас Диляна Цонева.

Затова от туристическия бранш смятат, че подготовката на кадри трябва да стане държавна политика и ученици и студенти, подготвящи се в това направление трябва да имат повече практически занятия, за да могат след това да останат на работа.

„Изключително труден го виждам сезона. Даже не знам как занапред ние ще успяваме да работим, защото хайде тази година ще успеем да намерим,ами за следващата? 

Това не е проблем, който се решава във времето, напротив, той се задълбочава и ние всяка година изпитваме все по-сериозни притеснения по повод откриването на кадри и отварянето на обектите. Както казах преди няколко години, както и миналата година лично аз имам познати, които не си отвориха обектите, защото нямаха персонал”, уточни хотелиерът Десислава Николчева.

27 хиляди работници се търсят спешно за работа в Бургаско. Според проучване за нуждата от работна ръка на Института за пазарна икономика, Бургас е на първо място списъка с областите, където има липса на работници. София е на второ място с недостиг от 26 700 души, на трето е Варна - 25 800 работници и Пловдив на четвърто с 18 900 души.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови