Какви са изискванията при еднодневен трудов договор

Над 250 хиляди еднодневни трудови договори са издадени у нас през изминалата година на близо 2000 земеделски стопани. Сред първенците по издаване на трудови догори за един ден са области като Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Монтана.

Вече 15 години Соня и Емил работят в лозовите масиви край монтанското село Безденица. Работата им е сезонна и основно се наемат три пъти в годината.

„Доволна съм от заплащането, защото за еднодневния трудов договор парите си ги получаваш веднага и колкото изкараш, толкова си получаваш според заработката“, каза Соня Викторова пред Нова телевизия.

„За мен е вариант, защото аз съм на постоянен трудов договор и при възможност това е допълнителен доход“, добавя Емил Викторов.

Една от винарните в Монтанско наема между 40 и 200 работници за сезонна работа в лозята на еднодневни трудови договори. Най- много хора се събират, когато е гроздобера.

„Ако не са еднодневните трудови договори се налага работниците да са на постоянни, не можем да им осигурим заетост и губи работодателят“, добавя Милка Велкова- организатор производство на лозови масиви.

От еднодневните трудови договори могат да се възползват регистрираните земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн.

 „Това е един вид договор, който може да бъде сключен или регистриран буквално часове преди да бъде използван труда на наетия работник. Може да бъде сключен извън работно време, в почивен ден, през нощта“, казва Димитър Петров, директор Инспекция по труда- Монтана

Еднодневните трудови договори не лишават работещите от правото им на социално подпомагане и обезщетение за безработица.

 „Работещите получават обезщетения и помощи и отделно това, което са заработили с труд. Могат да получат и допълнителен доход. Всеки един работник има право да работи до 90 дни в годината на еднодневен трудов договор“, уточнява Димитър Петров.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови