Руснаците спират да купуват имоти в България

Онова, което до неотдавна тайно плашеше брокерите на недвижими имоти особено по Черноморието, е на път да се случи - срив в интереса на руснаците да купуват.

Макар все още да не се признава от всички, спадът е налице, а някои експерти в бранша с недвижимости дори казват, че се повтаря същият филм като с англичаните - интересът изведнъж е изчезнал и немалко руснаци вече пробват да се освободят от купеното, пише “Труд”.

Сделките са поне с 30% по-малко. Още през март - април, когато ЕС обсъждаше затягане на визовия режим за посещения на руски граждани в страни от общността, специалисти от бранша отчетоха, че има забавяне и отлагане на планирани сделки. Тогава надделяваше мнението, че това е само временно явление и когато кризата Русия - Украйна отмине, сделките все пак ще се сключат.

Но в края на юли и началото на август стана ясно, че определено има криза с руснаците, които бяха движещата сила особено на пазара на ваканционни имоти.

Според управителя на веригата от агенции за недвижими имоти “ЕРА” Теодора Димитрова през първото полугодие на тази година в региона на Варна и Бургас има 35% по-малко вложения на руски граждани в недвижими имоти в сравнение със същия период на миналата година.

Местни агенции допускат, че подобни данни силно подценяват случилото се. Според Владимир Ковалийски от Варна сривът вече е достигнал 50%. Клиентите от Русия и страните от ОНД са се отдръпнали първо от купуване на имоти около Бургас и Слънчев бряг, а по-късно се е случило видим отлив и от имотния пазар по Северното Черноморие.

Нещо повече - дори част от руснаците, които вече са се снабдили с втори дом по Българското Черноморие, искат да се освободят от него и почват да продават. Засега обаче безуспешно, защото най-често искат да вземат за недвижимостта същата цена, която са платили.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови