Искат вето на новата регулация за надценката на хляба

Сдружението за модерна търговия, което обединява по-голямата част от хипермаркетите за хранителни стоки, призова президента Румен Радев да наложи вето на новата регулация за надценката на хляба.

Промените се отнасят до определянето на пределна търговска надценка от 15 процента за основните видове хляб.

Ще поевтинее ли хлябът

В последния си работен ден депутатите удължиха нулевата ставка на данъка добавена стойност за хляба и брашното до края на годината, но ограничиха надценката в магазините до 15% за трите вида хляб - бял "Добруджа" и типов. Това предизвика реакцията на търговците, според които промяната ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострадат не само търговците, но и крайните потребители.

С този мотив от Сдружението за модерна търговия се обръщат към президента Румен Радев да върне за ново разглеждане в парламента промените в закона за ДДС, приети от 49-ото Народно събрание, обясни Доника Ризова, директор "Комуникации" на сдружението.

"Само част от негативните ефекти от промяната ще се ограничаваме в предлагането на засегнатите групи стоки, повишена потребителска инфлация, преориентиране към вносни стоки на по-ниски цени, вероятно намаляване на инвестиции и ограничаване ръста на доходите в сектор "Търговия на дребно".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови