Иван Бакалски, технолог: Пино ноар и Совиньон блан са на мода

Виното тази година ще бъде добро, защото от хубаво грозде е лесно да направиш хубаво вино

Вярвам, че виното тази година ще бъде добро, защото гроздето беше добро, а от хубаво грозде е лесно да направиш хубаво вино. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Иван Бакалски, технолог във винарна изба в Бургаско, във връзка с приключването на гроздобера в областта. „Смятам, че тази година се справихме подобаващо и ще зарадваме консуматорите с хубаво вино. Тази година е една от последните добри години, за разлика от предната 2014 година. Имаше леки валежи, но те бяха накрая, които смятам, че няма да повлияят на качеството на виното”, обяснява специалистът. Той допълва, че са успели да приберат реколтата преди валежите. Бакалски информира, че напоследък в България нашумяват все повече международни сортове като Пино ноар и Совиньон блан.

„Прокрадват се и Гренаш и Сензо, от които се прави основно розе. България все пак има култура за пиенето на вино и се търсят и интересни. Но не можем да пренебрегнем и добре познатите ни Каберне Совиньон, Мерло. Всяка година и всяка реколта са различни и се надявам тази година ще бъде една от добрите за вината, които имаме напоследък”, каза Бакалски.

Въпреки това, според него българските сортове пазят своето и те първа ще се развиват в България. По неговите думи всеки трябва да има своя шовинизъм и национализъм. Бакалски допълва, че трябва да се работи върху българските сортове и да се намерят най-добрите сортове и най-добрата селекция, за да може да се сее на подходящите за тях места.

На въпрос дали са популярни традиционните български сортове в чужбина, технологът отговори, че те са интересни в чужбина, от гледна точка на това, че са нещо различно. „За мен е важно виното да бъде добро, пък било от международен сорт. Например едно Каберне Совиньон от нашата изба ще бъде много по-различно от едно Каберне Совиньон от друга изба, да не говорим и от друга държава. То си има българския облик, защото е расъл на българска земя. За мен не е важен толкова сортът, а къде е израснал и самият облик на виното”, обяснява Бакалски.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови