Божолето е като забранената любов /снимки/

Колкото по-бързо се изпие,толкова повече ще му се насладите

До Втората световна война божолето е било типичен регионален специалитет с разбираемо регионална слава. Някъде в началото на 50-те на производителите им хрумва да го рекламират с апломб – организирали състезание кой ще занесе първата бутилка до Париж, последвала дандания из медиите. Печалбите са били впечатляващи предвид качеството на продукта. 

За дата на дегустацията е избран 19 ноември, третият четвъртък от месеца, когато от 1985 г. традиционно се чества новата реколта на "Божоле нуво" от едноименния регион във Франция. Тази година датата е 20 ноември.

Всяка година в първите секунди на третия четвъртък от месеца милиони бутилки от виното, което току-що е станало, се отварят по всички краища на света. Да бъдеш първият, който предлага от новата реколта Божоле, се е превърнало в престижно състезание. В тази надпревара търговци и ресторантьори го транспортират с мотори, камиони, хеликоптери, дори балони и рикши, за да достигне навреме крайната дестинация. Само допреди няколко седмици това вино е тежало по лозята във вид на чепки грозде. Но след експедитивен гроздобер, бърза ферментация и моментално бутилиране, то е в уреченото време, по местата, където го очакват.

С леко лилавеещия си цвят, с финия си аромат на виолетки, ябълки или боровинки и свежия си вкус младото вино от района Божоле притежава качество, което в родината му се нарича gouleyant - може да се пие на големи, спокойни глътки. И е сред най-сговорчивите вина за съчетаване с храна. Прави се от изключителният сорт гаме, който се отличава с уникален аромат и вкус и дава това леко, плодово, но запомнящо се вино.

Областта Божоле се радва на над 22 000 ха лозя по гранитните хълмове на юг от Макон в Южна Бургундия. През ноември районът се превръща за няколко дни в сърцето на винарския свят. Такова светкавично струпване на винолюбители и професионалисти на едно място е мечта на всеки винар, но само Божоле го предизвиква.

Божоле Нуво се ражда като местно явление в баровете, кафенетата и бистрата на едноименна област и близкия Лион. Всяка есен то пристига с фанфари и се разлива по кани, напълвани направо от бъчвата. Това е семпло вино, направено да се изпие бързо. А то няма как да мине без вкусна храна, към която това младо вино е толкова благосклонно. Във Франция наблягат на кишове, салати и ястия с телешко, но у нас съвсем патриотично можем да му се насладим в компанията на някоя от удивителните български баници или пък мусаки, в които присъствието на патладжаните е предимство. Настроени ли сме глобално, новото Божоле ще ни се услади и с някоя богата китайска манджа или дори с пица. Даже капризните в отношението си към виното десерти му се усмихват, особено ако са врели и кипели заедно на огъня.

По традиция Божоле нуво трябва да се изпие до Коледа. Младото вино е направено по такъв начин, че да се изпива в рамките на половин, максимум една година. И най-важното правило тук е: колкото по-скоро, толкова по-добре.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови