Да яхнем дивите коне на Horse Valley

Не зная дали знаете,че в  България има места,в които пейзажа създава усещането за прерии и Див Запад в стил Майн  Рийд.

Неземно красив и извечен изглежда каньонът, където Бели Лом прави остри завои и се вие из карстовата клисура, създавайки една неповторима импресия от девствената  красотата на пейзажа. Тук-таме сред тях се виждат различни по големина пещери, като дупки на сюнгер, в скалите от варовик! Следите разкриват древни запечатани свидетелства от формирането на Земята.

Според учените днешната Дунавска равнина преди около 120 млн. години е била  дъно на воден басейн. Когато той престава да съществува, на територията му остават много утаени варовикови скали.

В последствие в тях се образуват множество пещери и други карстови образования, определящи релефното, а и биологичното разнообразие на природен парк Русенски Лом. Климатът е феноменален - температурни инверсии.

Попаднеш ли там неистово очакваш пред погледа ти да преминат в див галоп мустанги... Аспарух с развятата конска опашка или да зърнеш в скалите отшелници богомили в религиозен екстаз.

И си мислите, че това не може да бъде факт от днешна България?!

Има такива девствени и велики места като край с.Нисово Русенско, близо до  скалните църкви в Иваново, Бесарбовския манастир  и Червенската крепост,населени и облагородени от хора като Димчо Райнов и неговите двама сина.

Винарска изба Нисово „Райнов и синове” е специално проектирана за производството на качествени бели, розови и червени вина. Разполага с лаборатория, ферментационен и бутилиращ цех, както и две дегустационни зали. Избеното помещение се намира под земята и е с площ от 500 кв.м.. Температурата в избата се поддържа винаги между 12 и 16 градуса за оптимално съхранение на бъчвите и виното.Избата е оборудвана с най-модерна техника за винарската индустрия. За отлежаването на вината се използват  френски дъбови бъчви, които деликатно омекотяват и трайно допълват вкуса на виното. Някои от вината отлежават от 6 месеца до 1 година. Бутилира се  с натурален португалски корк.

Райнов е в бизнеса с вино от 1993 г. насам. Бил е икономически директор на "Винпром Русе", а по-късно  представител на една от най-големите френски фирми за лозов посадъчен материал - "Мерсие". Преди няколко години решава, че е крайно време да си направя малка, семейна изба. Освен от собствения му опит, увереността му идва и от подготовката на синовете му. По-големият е специализирал енология във Франция, завършил е и  института в Пловдив, подготвен да оглави производството. По-малкият е събрал практика в Аржентина и  управлява търговията. "Подкрепени сме от две страни - с традициите на стария свят и с идеите на новия", доволно отбелязва Димчо Райнов. Избата му използва  и услугите на консултант от района на Сент Емилион във Франция. Лозята са с френски посадъчен материал ("Мерсие", разбира се). Избрали са сортовете каберне совиньон, мерло, совиньон блан, совиньон гри, каберне фран.

А на тучните ливади наоколо пасат коне. Техните коне. Кобилите и малките кончета растат на воля,пият вода от Лом и пасат до насита... Фамилията притежава елитни коне (сега са само седем, а преди били над двадесет), някои  от които са състезателни за състезания с препятствия.

Този петък ,13ноември 2015 г., имаме удоволствието да Ви представим в Къщата на виното при Дундакови  галпиращите коне от серията Horse Valley:

Horse Valley Merlot - Червено сухо вино от сорта „Mерло”, отлично узрял с изключителни аромати, вкус на череша и горски плодове. Богатият плодов вкус и меките гроздови танини оставят трайно и силно впечатление. Усещането за сочност, сладост и пълнота оформя елегантния послевкус.

Отлично се съчетава с червени меса и сирена.

Опаковки: 0.75L

Отлежаване: Отлежавало 7 месеца в дъб и 7 месеца в бутилка

Температура на консумация: 17-19°C

Horse Valley Cabernet Sauvignon - Червено сухо вино, произведено от сорта „Каберне совиньон“, отлично узрял, с изключителни аромати на горски плодове и деликатен касис. Богатството на плодовия вкус е отлично съчетано с меките гроздови танини. Усeщането за мекота, сладост и пълнота е трайно в балансирания послевкус.

Отлично се съчетава с червени меса и сирена.

Опаковки: 0.75L

Отлежаване: Отлежавало 7 месеца в дъб и 8 месеца в бутилка

Температура на консумация: 17-19°C.

Horse Valley Reserve - Червено сухо купажно регионално вино произведено по технология на „Винарски съюз”  АД, комбинация от Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран.

Това червено вино е от селектирани френски сортове. Притежава богат аромат на череши и червени горски плодове. Мек вкус с добре балансирани танини.

Виното бе отличено с награда Златна колекция от Конкурса за български и вносни вина „Винен индекс“.

Отлично се съчетава с дивеч, телешко месо и сирена.

Опаковки: 0.75L

Отлежаване: Отлежавало 12 месеца в дъб и 10 месеца в бутилка

Температура на консумация: 17-19°C.

Rose Wine Expo

Награди: Rose Wine Expo 2015

Златен медал •Розе "Raynoff"

                          •Розе "Rigid Elm"

 

Нямам какво да добавя! Да яхнем дивите коне на една сбъдната народна приказка.

Автор Анна Дундакова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови