Младо мерло от Шишманово в защита на царския орел

Тазгодишното младото вино на Братанови ще бъде с лика на царския орел.

Така за втора поредна година семейната винарна Братанови, която се намира близо до Харманли, ще подкрепи Българското Дружество за защита на птиците и опазването на царския орел, като пуска лимитирана серия младо мерло с рисунка на световно застрашената птица.

След Виктор Василев през миналата година, тази година автор на рисунката на етикета е друг наш художник-анималист - Валентин Катранджиев.

Царският орел е една от най-редките птици както в България, така и в световен мащаб. У нас са останали само 28 гнездящи двойки от тази птица, която предците ни са почитали като свещена, защото са вярвали, че прогонва градоносните облаци и пази реколтата.

БДЗП работи за опазването на царския орел вече повече от четвърт век и за радост отчита ръст в популацията през последните години, благодарение на целенасочените усилия за опазването на вида. Сред тях са и работата с фермерите в териториите, населявани от царския орел и прилагането на агроекологични мерки, които стимулират стопаните да се грижат за земята си по природосъобразен начин. За да подпомогне опазването на величествената птица в Сакар, винарната ще дари по 0,25 лв. за всяка продадена бутилка от младото вино на БДЗП.

Младото мерло от Шишманово на винарна Братанови  2015 е пивко, плодово и свежо вино, събрало в себе си топлината на неповторимия Сакар.

Семейната винарна Братанови е резултат от усиления труд и отдаденост на един баща и неговите синове. Собствените 24 хектара лозя са разположени върху хълмовете на Южен Сакар, край Харманлийското село Шишманово. Споделяйки идеите на независимите лозаро-винари, философията на Братанови е да правят вина, отразяващи слънчевия характер на Южен Сакар и духа на своите създатели.

Семейство Братанови и техните вина са от най- очаквани  гости на Фестивала на виното Розе в Казанлък  всяка поредна година.

Ако зная, че горе в небесата над България, волно се рее един Царски орел и аз  съм помогнала по някакъв начин да  се съхрани  за  моите  внуци  популацията на такава великолепна  птица бих била по- горда и от самия орел.

Дайте възможност да  полети още един Царски орел над България,купете си бутилка Младо мерло от Шишманово на винарна Братанови. Този петък, 27 ноември 2015 г., само  при Дундакови в Къщата на виното – Казанлък.

 

Автор Анна Динева

Добавете коментар


Защитен код
Обнови