Калканът е 32 лв. за килограм след забраната /снимки/

Вижте рецепта за морска лястовица, рибата се предлага на пазара в Бургас

След влизане в сила на забраната за улов на калкан от 1 април т.г., цената на деликатесната риба е 32 лв./кг. В това се увери репортер на burgasdream.com след проверка по специализираните магазини около пазара Краснодар в Бургас. Според продавачите не е увеличена, а калканът се предлага само замразен.

Запасите на калкан в Черно море намаляват непрекъснато. В България и Румъния има наложени квоти от ЕС, но двете държави имат общо 12% от крайбрежието. Останалите страни не са членки на ЕС и ловят поголовно. 

Затова деликатесната риба през 2008-2009 г. е струвала 15 лв. за килограм, през 2012 г. – 25 лв./кг, за да стигне сега до 32-35 лв./кг.

От 1 април 2016 г. влезе в сила забраната за улов на калкан. Тази година забранителният режим започва с 15 дни по-рано и ще бъде с месец по-дълъг от предишни години. До 30 юни 2016 година се забранява всякаква риболовна дейност на калкан, включително трансбордиране, задържане на борда, разтоварване на брега и продажба.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

За любителите на рибната кулинария в Бургас се предлага богат асортимент. Пресният паламуд е 15 лева за кило, лавракът – 16 лв./кг. Цената на ципурата е също 15 лв./кг, а на чернокопа – 12 лв./кг. В същия ценови сегмент е екзотичната морска лястовица, която се откроява с яркия си оранжев цвят. Тя се предлага за 15 лв. килограма.

Ето и останалите риби:

Скумрия – 5 лв./кг.

Кефал – 6 лв./кг

Сафрид – 5 лв./кг

Попче – 4 лв./кг

Цаца – 2 лв./кг

Атерина – 2 лв./кг 

Текст и снимки Ирина Генова

 

Рецепта – задушена на пара морска лястовица

Необходими продукти

1 1/2 кг риба морска лястовица /скумрия/

1 глава кромид лук

1 домат

2 лимона

2 с.л. краве масло

1 скилидка чесън

1 купичка пресен девисил

сол за овкусяване

За сос „Скордаля”

4 с.л. зехтин

2 с.л. оцет

3-4 стръка копър

3 скилидки чесън

2 орехови ядки

1 ч.л. сол

Начин на приготвяне

Наситняваме листа пресен девисил. Поръсваме 2-3 щипки върху зеленчуците.

В купичка смесваме кравето масло със счукана скилидка чесън и щипка пресен девисил. Оставяме да престои за кратко.

Почистваме рибата от вътрешностите, осоляваме отвътре и отвън. Поръсваме с щипка от пресния девисил. Намазваме вътрешността на рибата с овкусеното масло. Поставяме рибата в тава върху зеленчуците.

Приготвяме сос като смесваме в отделен съд всички съставки. Поливаме рибата със соса. Обелваме кората на лимоните и ги нарязваме на шайби. Подреждаме ги около и върху рибата. Покриваме тавата с алуминиево фолио, след което печем в предварително загрята фурна на 200-220 градуса за около 30-35 мин.

Рецепта: zvezdev.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови