Ето убийствената рецепта за миди на Слави Косера

Пресни култивирани миди с черупките са най-търсената стока по рибните магазинчета около пазара Краснодар в Бургас в момента.

Черноморските мекотели вървят между 3 и 3.60 лв. за килограм. Въпреки, че черната мида е „филтърът на морето“ и засмуква всичко, включително и вредностите, тя е желана на трапезата заради другите й ценни качества. Според шеф-готвачите - като се добавят към някое ястие миди, то веднага минава в по-висока категория.

По съдържание на белтъчини миденото и говеждото месо са почти еднакви, с тази разлика, че мидите съдържат 11 пъти повече калций и 2 пъти повече фосфор, 4 пъти по-малко калории и до 11 пъти по-малко мазнини. 

В мидите има завидни нива на витамини от групата В (В1, В2, В12) и С, богато е на фосфор, калций, желязо, мед, манган, йод, кобалт и арсен. Те съдържат много повече Омега-3 мастни киселини от които и да е други ракообразни. 100 г миди съдържат само 137 ккал.

 

Ето и убийствената рецепта за миди на Слави Косера:

Слави Косев, известен като Косера е баш-майстор риболовец и собственик на магазин „Майсторски риболов“ в Бургас. Той предостави своята лесна „мъжка“ рецепта за приготвяне на миди, която винаги жъне успех.

В тенджера с малко вода се слагат мидите с черупките /1 килограм/, като предварително са почистени. Когато се отворят горните, всички са готови.

Прави се марината от ситно нарязани пресни – зелен лук, чесън, копър, целина, магданоз. Наситнените зеленчуци се поливат със зехтин, слага се изцеден лимон и сол.

Водата от тенджерата с мидите се изсипва, а те се заливат с маринатата още докато са топли.

ВИЖТЕ РЕЦЕПТА ЗА МОРСКА ЛЯСТОВИЦА НА ПАРА ТУК!

Текст и снимки Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови