Вино, създадено от легендата Birdman

Anakena Birdman Sauvignon  Blanc 2015, Совиньон Блан (100 %) - Нов внос на Домейн Бойар, идва от всепризнатата винарна Анакена,

сгушена в подножието на Андите и обветряна от ветровете, родени  над Тихия океан.  

Всяка пролет на прочутите Великденски острови долитала морската птица Manutara за да снесе своите скъпоценни яйца в крайбрежните скали.  Birdman Легендата разказва историята за това как смелите мъжете от Рапа Нуи (от групата на Великденските острови) за да  докажат своята мъжественост, плували на дълги разстояние до островчето Мото Нуи в търсене на едно единствено яйце. Първият островитянин,който успявал да  се върне жив получавал  титлата "Tangata Birdman”.  

В духа на Birdman легендата е създадена  тази серия вина.

Светло  с плътен цвят на  бледа слама ,Anakena Совиньон Блан е перфектен израз на чилийския тероар с изявен лимон и розов грейпфрут в  аромата  и  свежи вкусове на тропически плодове с пикантна  киселинност  на небцето,която дава на виното сочен  и освежаващ финал. 

Подхождат му  океански риби с леки сосове, салати и ракообразни, скара и печено бяло месо.

Winemaker: Gavin Taylor 

Регион Централна долина (85 %) и Leyda (15 %) 

В края на 1990 г., Фелипе Ибанец  и Хорхе Гутиерес, приятели от детинство, основават  Viña Анакена в Alto Качапоал, в подножието на Андите с цел създаване на  елегантни, иновативни, и отчетливо Нов свят вина, които отразяват техния житейска философия и потенциала на Чили като производител на световно ниво  на изискани вина. Убедени, че високото качество е синоним на разграничение, те посещават  най-известните винарски региони в света, за да научат  най-новите лозарски и биологични техники .

През 1999 г. засаждат първото си лозе в Alto Качапоал и построяват  винарната  Анакена .Не оставят нито един детайл на случайността!Изключителеното  съоръжение е модерено, функционално  и красиво в перфектната си простота.Дело е на майсторът в архитектурата Луис Уриарте. А високотехнологичната лаборатория позволява на винопроизводителния  екипа прецизно управление на всички показатели, за да се гарантира най-високо качество на вината.

Днес, Viña Анакена има 145 хектара в Alto Качапоал, 125 хектара в Leyda, 43 хектара в Peumo в Качапоал, долината,която е  най-близо до брега на Тихия океан и 44-те хектара засадени в долината Colchagua.

 Вината на Филипе и Хорхе Анакена  се продават в повече от 50 страни по целия свят и са заслужено признати от най-взискателните международни винени критици.

„Нашата работа се ръководи от стремежа към съвършенство и постигане на възможно най-високо качество. Нашият уникален стил в изработване на  изискани вина ни дава възможност да предложим специални, отличителни  вино, които отговарят на най-взискателните потребители. Ние искаме нашите вина, за да отразяват своите  корени  в нашите собствени лозя, намиращи се в най-добрите тероари на Чили, както опита и визията на нашия  модерен  лозарско- винопроизводителен отбор”.

Winemaker  на  избата е Гавин Тейлър,който е роден в Южна Африка през 1973 г. Той прекарва ранните си години в Paarl, и след това семейството му се премества в Still Bay. Той винаги е знаел, че иска да работи в селското стопанство и завършва  лозарство и винарство в Университета в Стеленбош (Южна Африка).

След като работи в продължение на четири години в Южна Африка като лозарски консултант, той решава да пътува и да посетите най-големите винарски райони на света. Той е работил три гроздобера  в Калифорния и след това се премества в Marlborough, Нова Зеландия, за да подобрят познанията си за производството  на висококачествени бели вина.

В  Калифорния  среща любовта  на живота си и това е чилийката Лилиан. След години на пътуване по света, той най-накрая се установява в Чили.

През септември 2011 г. Гавин  се присъединява към винопроизводстводителния  отбор Viña Анакена с мисията да създаде  най-високо качество вина от лозя, засадени в най-добрия тероар на Чили. Неговият опит в Калифорния и Marlborough, Нова Зеландия имат  голям принос за създаването на  елегантните  вина от Alto Качапоал ,свежия Совиньон Блан и Пино Ноар от хладната долина Leyda.

Каква е връзката между двойка перфекционисти от Чили,хугенота от Южна Африка и каменните истукани от Великденските острови ли?

-Стремежът към съвършенство,страстта,със силата на която се повдигат планини и божествената простота на изказа!

Заповядайте да разгадаем заедно тази загадка,за награда  ще опитате  високо оцененото вино Розе от Гренаш и Мурведър Бутик Калекшън 2015 на Домейн Бойар-български аналог на цитирания стремеж към съвършенство.

Совиньон Блан Рю Романс 2015г и Розе от марселан Рю Романс 2015г  ще ни върнат в едно типично българско De Ja Vu за да не забравяме колко трънлив е всъщност пътя към  Абсолюта.

Anakena Birdman Sauvignon  Blanc 2015, Совиньон Блан (100 %) - Нов внос на Домейн Бойар, любезно предоставен ни за дегустация този петък, 15 април, в Къщата на Виното Дундакови в Казанлък.

Автор Анна Дундакова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови