Правото и виното отлично се съчетават

Хареса ми един цитат от интервю с Томас Костенобъл – генерален директор на Concours Mondial de Bruxelles: ”Винаги съм отворен да възприемам еволюцията на виното.

Любопитството и смирението са моите движещи сили. В сферата на виното, човек непрекъснато трябва да учи и обогатява познанията си.”

Замислих се,всъщност, колко мъдро е да бъдеш любопитен и смирен!

Между тези две понятия се намира оная територията, отредена за свободния човешки дух, на която живота носи радост и има смисъл. Тя може да остане само Фата Моргана в главата ти или да има реални географски координати. Последното е рядкост, но за специалните ми петъчните гости - виненото семейство Светла и Илия Иванови, координатите на сбъднатата мечта са с.Марян, Еленско, изба Марян.

“Започнахме да се занимаваме с вино, защото цял живот, по един или друг начин, сме свързани с хубавато вино. Ние не сме енолози по професия - двамата с мъжа ми сме юристи”. Но правото и виното отлично се съчетават” - споделя Светла.

„Дойде време в живота ни, може би и от възрастта, в което решихме, че ще е по-добре да се занимаваме с нещо, което ни носи радост и удоволствие. В един момент взехме това решение, а моят съученик Стефан Чоранов, който е енолог, ни помогна. Отидохме във Франция и Италия, както и тук в България - обиколихме доста изби и си дадохме сметка, че едно семейство съвсем спокойно може да обгрижва една малка изба и да произвежда малки, но качествени серии вина, да има хубав резултат от труда си и да  вижда доволни и усмихнати хора. Към момента имаме 3 бели вина, 1 розе и 3 червени купажа. Концепцията ни е да правим едносортови бели вина, а розето е купаж от три сорта - мерло, каберне совиньон и каберне фран. Червените купажи също са от тези три сорта, като едното отлежава 9 месеца в дъбови бъчви, а другото червено вино - 12 месеца. Имаме и резерва, която отлежава 24 месеца и после се бутилира”.

Звучи просто и естествено, но всъщност, е било необходимо първо да си  натрупал толкова мъдрост и житейски опит,да си обиколил света  и опознал себе си,за да откриеш, че няма по-красива гледка от тази,която се открива от терасата на избата ти.Че окъпания в синкава мъгла на зазоряване Еленски Балкан е чутовен, пълен с легенди и е толкова велик, колкото Египетските пирамиди.

Да, трябва много любопитство и смирение за  да намериш своя Марян. Тогава там, тревата ще е най-зелена, храната - най-вкусна и виното – най-сладко. И трудът ти ще бъде не просто работа, а съзидание.

Този петък, 22 април, ще бъдат дегустирани 4 вина, реколта 2015 г, придружени от специално подбрано меню, което  да разкрива финеса и очарованието на белите вина - Кера Тамара совиньон  блан, който не влиза за ферментация в бъчва и Димят, който е най-българския сорт,ферментирал 4 месеца в дъб, единственото розе-купаж от мерло, каберне совиньон и каберне фран, както и мощния чар на череното вино Queen Elena /Царица Елена Кюве/ 2013, може би, заради френския му състав – мерло, каберне совиньон и каберне фран. За финал Светла и Илия са ни приготвили изненада,която ще открием  в чашите си!

Красноречив и сладкодумен събеседник, Илия споделя рецептата  си за хубаво вино: “Преди всичко, човек трябва да има концепция как да се случат нещата. Накрая виното заприличва много на човека, който го е направил. Ние искаме да останем малка изба и ако някой ден решим да се разраснем, по-скоро ще направим друга изба. Стигнахме до извода, че 50 - 70 хил. бутилки годишно е максимумът, за да може продуктът да е на високо ниво, иначе занаятчийският характер се губи.

А занаятът е важен!”

Автор Анна Дундакова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови