Пилаф с миди: Рецепта на Петко Славейков

Периодът 1864-1874 г., в който българският писател Петко Рачев Славейков живее и работи в Цариград, е белязан с бурна политическа, обществена, просветна, журналистическа и издателска дейност.

Той е една от най-популярните, ярки и колоритни личности сред българската интелигенция там. За близо десет години в печатницата на вестник „Македония“ Славейков издава повече от 110 преводни и оригинални книги.

Сред тях особен интерес представлява издадената през 1870 г. „Готварска книга „, една от първите готварски книги, която днес е библиографска рядкост. Екземпляр от нея се съхранява в музея „Петко и Пенчо Славейкови“ — София. Рецептите в книгата са събирани от различни източници и са групирани тематично: супи, яхнии, кюфтета, зеленчукови ястия, сладка и туршии.

Книгата започва със съвети как да избираме и познаваме добрите продукти, а в отделен раздел, накрая как да се съхраняват отделните видове храни, как да се обработва трайно месото, как да се приготвят разхладителни напитки, вина, ракии.

Обясним е интересът на Славейков към издаването на кулинарна книга – рядкост за времето си. Начинът на приготовление на храната е един израз и на много нюанси от културата на даден народ. Самият Славейков е умеел да се наслаждава и на добрата храна, и на хубавата напитка.

Ето и неговата рецепта за:

ПИЛАФ С МИДИ

Приготвяне:

Запържват няколко глави лук с доста дървено масло и ако има домати, нарязват ги на четири парчета всеки и ги слагат в тенджерата. Като слагат водата и солта на добре очистените миди, варят ги доста време и като поставят ориза, варят ги още, докато се дръпне водата им.

Като изстинат, посипват им пипер и ги ядат.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови