Морските вълци на Бургас поставиха началото на събитията посветени на Деня на Черно море /снимки/

Проектът „Капитаните на Бургас“ бе представен официално

Капитаните и децата на Бургас заедно поставиха началото на серия събития в Бургас, посветени на Деня на Черно море. Събитието бе организирано от пристанище Бургас и се проведе в Морска гара в присъствието на представители на морската общност, депутати, граждани и приятели на морето.

Музикални поздравления поднесоха Жасмин Аветисян, Веселина Димова и Илияна Атанасова, които изпяха красиви песни за морето.

 Истински фурор предизвика рецитацията на Христо Бондоков, който освен корабен механик и авиоинженер, е и даровит поет. Неговите стихове, посветени на морето и морските хора, докоснаха сърцата на присъстващите, а много от тях,свързани с морето, преживяха отново морските случки и драматични моменти.

Преди да бъде официално открита изложбата,посветена на 20-тата годишнина от отбелязването на Деня на Черно море, Ирина Генова представи проекта „Капитаните на Бургас“ на информационен сайт burgasdream.com. „Проектът „Капитаните на Бургас“ включва няколко етапа: специализирана рубрика в сайта и фейсбук страница, на която представяме капитаните на Бургас, техните преживявания, истории и др. събития, свързани с морския живот в града. Вторият етап е изложба, на която ще представим архивни документи, снимки и предмети, свързани с капитаните на Бургас, морското и корабно дело.“, заяви Ирина Генова. “Част от тези експонати представяме за първи път тук, за което благодарим на пристанище Бургас и неговия директор Диян Димов, както и на депутатите Дияна Йорданова, Иван Вълков и Димитър Бойчев“, каза още главният редактор на сайта.

„Нашият екип пое нелеката задача да представи капитаните на Бургас, с техните спомени и истории и да върне блясъка на една от най- мъжките професии. Утре ще представим проекта и част от изложбата в Несебър, а на 2 декември бургазлии ще имат възможност да видят цялата изложба и всички експонати, които успяхме да открием за капитаните и морските хора на Бургас. Проектът ще завърши с издаването на книга, в която ще бъдат представени капитаните на Бургас“, съобщи Генова.

Приветствено слово поднесе директорът на пристанище Бургас Диян Димов, който подчерта, че Деня на Черно море е обединяващо събитие за всички бургазлии.

„Международния ден на Черно море е свързващото звено между шестте държави, чиито брегове се къпят в Черно море, техните ангажименти да го опазят и общите интереси, да го ползват разумно“, заяви Диян Димов. Той благодари на екипа на информационен сайт burgasdream за мащабния проект, който реализират и заяви подкрепа при неговото представяне пред бургаската общественост. „Искрено се радвам, че тази тема присъства в нашия живот и намира истински поддръжници и приятели в лицето на г-жа Генова и нейния екип. Няма нито един бургазлия, който да не се вълнува от темата за морето, морските хора и техните преживявания,“ заяви още Диян Димов.

Сред гостите на събитието бяха капитаните Мушков, Бонджев и представители на Клуба на моряка-ветеран – Бургас.

В изложбата участваха и картини на Димчо Пишманов, който си е поставил за цел и е приел за своя мисия, да нарисува всички кораби на БМФ и на Океански риболов. Самият той бе там и с удоволствие разказа на посетителите историите на танкерите, които бе нарисувал.

Събитието продължи с разглеждане на изложбата „Капитаните на Бургас“ и приятни и непринудени разговори между гостите и представителите на морската общност в Бургас.

Освен изложба, събитието включи и рисунки на деца и ученици от Бургас на морска тема.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови