Арестуваха 14 души от международна схема за търговия с крадени коли

14 души са задържани при спецакцията в Бургас за неутрализиране на организирана престъпна група, занимаваща се с купуване, регистрация и продажба на крадени луксозни автомобили. Това стана ясно от думите на директора на бургаската полиция старши комисар Емил Павлов на брифинг.

Операцията бе осъществена на територията на Габрово, Варна и Бургас.

Павлов посочи, че групата може да бъде определена като международна, тъй като част от автомобилите, които са регистрирани у нас и са трафикирани в чужбина, са обект на престъпление от държави от Западна Европа. Групировката е действала от 2019 г. до момента, като са установени 30 откраднати автомобила.

По данни на полицията от 14-те задържани до момента на петима са повдигнати обвинения за участие в "престъпно сдружение" - тежко умишлено престъпление, наказуемо с до 6 години затвор.

По неофициална информация луксозните автомобили са предмет на престъпления

"Две от лицата, за които е изготвено постановление за привличането им като обвиняеми, към момента се намират извън пределите на България. Затова за тях ще бъдат издадени европейски заповеди за арест", уточни прокурор Георги Чинев от Окръжната прокуратура в Бургас.

За останалите трима ще бъде поискано налагането на постоянен арест. В момента те са задържани за 72 часа.

Чинев отбеляза, че четирима от задържаните са от Бургас, а един - от Варна, като всички те са пълнолетни български граждани.

Павлов уточни, че част от луксозните автомобили, които са били откраднати в страната ни, са били на чужди туристи, дошли на почивка през лятото в България. 

Друга част от колите пък били предмет на лизингови измами - основно на територията на Германия. Те са регистрирани в България с неистински документи, с променен идентификационен номер, след което са били изнасяни за държави от Близкия изток през Турция, обясни той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови