Делото срещу Марешки от Варна отива в Бургас

Върховният касационен съд прехвърля от Варна в Бургас делото срещу бизнесмена и лидер на "Воля" Веселин Марешки. Причината е, че всички 24 апелативни съдии във Варна са си направили отвод.

Четирима от тях - защото са се занимавали с казуса преди, а останалите 20 се позовават на текста от НПК, че по някаква причина "може да се считат предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото". ВКС избира да прати делото в Бургас, защото там е най-близкият апелативен съд, видя "Сега" в определението на съда.

Процесът беше върнат на Апелативния съд във Варна в началото на юни. Тогава върховните съдии прецениха, че втората инстанция не е изпълнила задълженията си за обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото. Не са анализирани всички доказателства, а извършеният анализ е фрагментарен и частично неточен, като не са били обсъдени и противоречията между отделните доказателствени материали, мотивираха се върховните съдии.

Преди това, през март м.г. апелативните съдии, които за пореден път гледаха делото, определиха 4-годишна ефективна присъда на Марешки, след като признаха него и подсъдимата с него Красимира Колева за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да плаща по 10 хил. лв. месечно, го заплашили с увреждане на имущество - разрушаване на стопанисваното от него заведение, създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието им било придружено с унищожаване и повреждане на имущество, и е нанесло значителни вреди, съобщи съдът. 

Колева бе осъдена на 3 години и половина затвор. Апелативният съд им определи и глоби: 8000 лв. за Марешки и 6000 лв. за Колева. Двамата трябваше солидарно да заплатят на Миланов, който е граждански ищец по делото, 30 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Марешки е обвинен за престъпления, извършени през 2014 г., но по всичко личи явно няма да чуе окончателна присъда и 10 години по-късно. Делото му се прехвърля между инстанциите от 2015 г. насам. Последно бяха нужни 13 месеца, за да стигне от Апелативния съд във Варна до Върховния касационен съд в София. 

На 10 март 2022 г. той бе осъден на 4 години затвор ефективно на втора инстанция и повече от година се чакаше присъдата да стигне до трета инстанция. През юни ВКС върна делото на апелативно ниво. А сега става ясно, че то ще пътува към Бургас.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови