Еврокомисията за BG медиите: Държавната реклама се раздава непрозрачно

ВБългария има конституционни гаранции за свобода на изразяване и редакционна независимост, поне такава е разписаната правна рамка, но липсват ясни правила, с които да се гарантира прозрачно разпределение на публични средства към медиите.

Това е един от акцентите, който се е превърнал и в препоръка в доклада за върховенството на закона и медиите за ситуацията с медиите в България. Докладът, който за пръв път съдържа препоръки, беше представен днес, 13 юли.

Европейската комисия констатира, че войната в Украйна, както и пандемията от COVID-19 са показали решаващата роля на журналистите да проверяват фактите и да информират гражданите. За първи път в доклада се разглеждат и обществените медии, като се признава тяхната специална роля за обществото и демокрацията. Европейската комисия смята, че са необходими предпазни мерки, за да се гарантира независимостта на обществените медии, както и че публичното финансиране е адекватно и не се използва за политически натиск върху тези медии.

Препоръката й към България в този смисъл е да се подобри разпределението на държавна реклама по-специално по отношение на тази, сключвана чрез посредници, като например медийни агенции.

Апел за подобна промяна беше отправен и през 2021 година от международната организация "Репортери без граници", които предложиха 10 стъпки за подобряване на медийната среда у нас.

В доклада за 2021 година акцент също беше липсата на яснота как се разпределят държавни пари към определени медии.В оценката за ситуацията у нас акцент беше и липсата на прозрачност на собствеността върху медиите, както и влошена работната среда и липса на безопасност на журналистите. За Европейската комисия преди година актуален беше и въпросът за политическата намеса в медиите и липсата на законодателство, което да спира политици да притежават медии.

В текста за 2022 година тонът е сякаш леко смекчен, като без конкретика е отбелязано, че се обмисля по-ефективно прилагане на правилата за собствеността на медиите. Ежегодно медиите трябва да декларират кой е действителният им собственик пред Министерството на културата. Оттам от доста време насам настояват за промени в това кой да управлява този регистър и към ведомството има свикана работна група, но едва ли промяна ще има в рамките на този парламент с оглед политическата ситуация.

Що се отнася до прозрачността на собствеността на медиите, в момента се обмисля по-ефективно прилагане на съответния регистър. От комисията отчитат, че правните гаранции по отношение на независимостта на обществените медии изглеждат недостатъчни. "Професионалната среда на журналистите леко се е подобрила от миналата година насам, но въпроси като достъпа до обществена информация, условията на труд и стратегическите съдебни дела, продължават да съществуват", пишат още в доклада от Европейската комисия.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови