Авиокризата ескалира: Анулираха още над 25 000 полета през август

Авиокомпаниите по света са извадили от разписанията си за август 2022 г. още над 25 000 полета, от които близо 60 процента в Европа,

където към недостига на персонал по летищата и в самолетите се прибавят и стачните призиви, съобщава специализираното издание "Ер журнал" (Air Journal), цитирано от БТА.

Според данни на компанията за анализи на авиационния сектор "Сириъм" (Cirium) броят на полетите за следващия месец по света продължава да спада: миналата седмица са анулирани превантивно още 25 378 полета, което прави средно по 818 на ден. Вече общият брой на планираните полети е 3,014 милиона в цял свят.

Европа е най-засегната, тъй като там броят на полетите е намалял с още 15 788 или 2 процента от полетната програма на континента. През последните дни и седмици компании като Ка Ел Ем (KLM), "Бритиш еъруейз" (British Airways), "изиДжет" (easyJet) и "Луфтханза" (Lufthansa) обявяват все повече отменени полети.

С най-много анулирани полети според "Сириъм" са "Търкиш еърлайнс" (Turkish Airlines) - само миналата седмица авиокомпанията е отменила 4408 полета за август, половината от които от Истанбул, а една четвърт - към Русия.

Далеч след нея следват "Бритиш еъруейз" (-3600), "изиДжет" (-2045), "Луфтханза" (-1888) и "Уизеър" (-1256). В останалия свят "Азул" (Azul) в Бразилия е анулирал 2133 полета, "Къриън еър" (Korean Air) -2033, а "ИндиГоу" (IndiGo) -2030.

И обратното - в Северна Америка изглежда полетите за август вече са били достатъчно орязани, според "Сириъм", така че миналата седмица там са изтеглени от разписанията 2885 полета, от които 1757 на "Юнайтед еърлайнс" (Airlines).

Лондонският "Хийтроу" каза на авиокомпаниите да спрат да продават летни билети, тъй като най-голямото летище в Обединеното кралство и едно от най-натоварените в Европа се бори да се справи с възстановяването на въздушния трафик.

Летището ограничава броя на пътниците, които могат да заминават всеки ден през пиковите летни месеци до 100 хиляди, което е с 4 хиляди по-малко от планираното в момента. Ограничението за броя на пътниците ще бъде в сила от днес до 11 септември.

Хиляди пътници от Великобритания бяха засегнати от проблеми през последните седмици, включително анулирания на полетите в последния момент, припомня Би Би Си.

Летищата и авиокомпаниите, които съкратиха работни места по време на т.нар. локдаун заради COVID-19, трудно наемат персонал, докато търсенето на почивки в чужбина се възстанови доста бързо. Страната е пред навлизане в ключовия летен ваканционен сезон, тъй като училищата приключват учебната година.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови