Непреклонна ЕК - не дава още пари за ограда на границата ни с Турция

Европейската комисия продължава да e против финансирането на ограда на границата между България и Турция. Това стана ясно от думите на говорителя Ерик Мамер, цитиран от БНР.

Коментарът му беше по повод изказването на австрийския канцлер Карл Нехамер от вчера, че Европейският съюз трябва да финансира укрепването на ограда там.

"Работа на България е да избере кой е най-добрият начин за гарантиране за обезопасяване на външната си граница. Тя ще реши какво да прави и ние ще я подкрепим", подчерта Мамер.

Той припомни, че в момента в страната има 137 служители на агенцията за охрана на външните граници "Фронтекс", които са със съответното оборудване за подпомагане на работата на граничната полиция.

Мамер посочи и че ЕК е приела пакет от 220 млн. евро за подобряване на контрола по източната граница на Турция.

Припомняме, темата с оградата по границата ни отново излезе на дневен ред, след като на 8 ноември младши инспектор Петър Бъчваров беше прострелян смъртоносно в понеделник вечерта при опит да спре влизането на нелегални мигранти в страната, в района на село Голям Дервент.

Междувременно МВР отчита все по-висок мигрантски натиск по границата. По данни на вътрешния министър Иван Демерджиев към 13 ноември от началото на годината  143 447 нелегални мигранти са направили опит да влязат в у нас.

Той посочи, че оградата на българо-турската граница е изградена с мрежа, която няма необходимата здравина, всеки ден се откриват дупки в нея и има дефицити по отношение на височината - прескача се лесно със стълба.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови