Международна асоциация подкрепи идеята на Живко Табаков за надписи на пешеходните пътеки

"Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи" ще даде жълта боя и шаблони на надписите "ПОГЛЕДНИ НАЛЯВО" и "ПОГЛЕДНИ НАДЯСНО". Материалите са необходими за направата на специални пешеходни пътеки, които да предотвратяват пътни инциденти.

Идеята на е на бургаския общински съветник Живко Табаков, а за подкрепата сподели самият той на страницата си във Фейсбук.

Ето какво написа Живко Табаков:

Днешният ден започва с положителни новини, макар и дъждовен :) На електронната си поща получих предложение за дарение от "Международна асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи" във връзка с докладната записка, която входирах до Общинския съвет в Бургас - за предприемане на допълнителни мерки, осигуряващи безопасността на пешеходците при пресичане на пешеходни пътеки в ЦГЧ. 

От Асоциацията са решили да предоставят безвъзмездно на Община Бургас необходимата сигнална жълта боя, както и шаблоните с надписите "ПОГЛЕДНИ НАЛЯВО" и "ПОГЛЕДНИ НАДЯСНО", изписани на български и английски език, които ще поставим на няколко пешеходните пътеки в центъра на града. Благодаря за подкрепата!

Надписите „погледни наляво” и „погледни надясно” да се поставят на пешеходни пътеки в Бургас предложи общинският съветник Живко Табаков в докладна записка, входирана в местния парламент. Целта е гарантиране на по-голяма безопасност и съхраняване на живота и здравето на пешеходците. 

Като мотив за предложението си Табаков посочва данните на Областната дирекция на МВР – Бургас за периода от 2013 г. до 30 юни 2016 г., според които настъпилите ПТП-та на пешеходни пътеки в града са 100, с 5 загинали и 110 ранени. Подобна инициатива е разработена на територията на градовете Русе, Шумен, Пловдив, Самоков и Варна. 

От всички известни положителни практики в различни държави с най-голям ефект и възможности за бързо реализиране на голям брой обекти е използваният надпис в Англия „погледни наляво”, „погледни надясно”, пише Живко Табаков. Така първото нещо, което виждат пешеходците, преди да слязат на платното за движение, е този надпис. 

Средствата, които са необходими за осъществяване на идеята, са минимални. Прогнозната стойност на изпълнението е около 800 лв., в които са включени изготвянето на шаблона за надписите, необходимата боя, както и трудът.

Автор burgasdream.com

Коментари   

#1 Виолета Лемберова 25-08-2016 17:38
Мисля ,че е похвално и трябва около училищата да се обновят пътеките и знаците !Около у-ще Л.Каравелов е много наложително !
Цитиране

Добавете коментар


Защитен код
Обнови